Korenine in zasnove skupnosti Letni Časi

Z vizijo prispevati k povezovanju in pospeševanju samooskrbe z zdravo lokalno pridelano hrano po dostopnih cenah za potrošnika in pravični ceni za pridelovalca oz. predelovalca, smo Skupnost Letni časi skupno pot začrtali najprej po imenom Kooperativa dobrote Slovenije. Z “Beštijo”, našim vozilom Male kmečke tržnice in pridelki cca 7-10 kmetij,  smo krožili v letu 2013 na terenu po Savinjski, planirali pa smo razširiti delovanje tudi širše po Sloveniji.  Dosegali smo simpatično sinergijo, ki jo ustvarja povezovanje pridelovalca, lokalne skupnosti in potrošnika.

1 2

Kmalu smo spoznali, da je pomebno ne le plasiranje hrane, pač pa predvsem osebni stik z primarnostjo zemlje in neposredno lastno pridelavo hrane zase in za druge. V ta cilj smo usmerili svojo najžlahtnejšo energijo, z prekipevajočim entuziazmom smo hodili na našo Skupnostno njivo v Podvinu in med obdelovanjem zemlje tam preživeli obilo prelepih trenutkov. Nenadoma pa je vmes zarezala katastrofalna suša in cilji so se nam oddaljili.

3 4 5 6 7

V poletju istega leta smo se nekateri navkljub razočaranju priključili akciji Boš breskev, s katero smo med ljudi po celi Sloveniji uspeli razdeliti cca 30 t  breskev vipavskih kmetov. Spet se nam je vrnil zagon in čeprav nam je vmes ugasnila Kooperativa dobrote Slovenije (izgubili smo domeno..), smo se spodbujeni z akcijo Boš breskev vrgli v snovanje projekta, ki bo po podobnih principih distribuiral ozimnično paleto pridelkov. Po vrsti pogovorov in preigravanja članov ekipe smo zastavili neformalno akcijo oz. projekt 4Letni časi.

V času   ozimnice v l.2013 smo vpeljali koncept skupinskih naročil kot opcije direktne prodaje brez posrednikov . Slednje smo zasnovali z mislijo

Več kot metoda skupnostnega naročanja sadja in zelenjave.

Zakaj?

Ker verjamemo v nujnost večje samooskrbe v Sloveniji;
Ker želimo zdravo in lokalno pridelano hrano in nam ni vseeno, kaj jemo in s kakšnim odnosom jemo;
Ker želimo sodelovati, se samoorganizirati, si medsebojno pomagati;
Ker spoštujemo slovenskega kmeta kot nosilca naše skupne varnosti in ker želimo vzpostaviti hkraten odnos poštenega plačila za njegovo delo kot tudi dostopne cene za potrošnike
Ker se zavedamo, da je nujno in izvedljivo, da slovenski kmet brez težav tudi proda svoje pridelke in je s tem sposoben ter pripravljen tudi več pridelati;
Ker je hrana postala tudi varnost v času vedno večje negotovosti.

Pilotna faza je bila nabita z vznesenostjo tako nas članov projektne ekipe, kmetov ponudnikov kot tudi naročnikov, temu pričajo tudi slike

8 9 10 11

Pilotni projekt 4LetniČasi se je zaključil spomladi 2014. Vsem sodelujočim (kmetom, naročnikom, sosnovalcem in prostovoljcem) se za delo, podporo in ideje iskreno zahvaljujemo. Dokazali smo, da skupaj zmoremo veliko. Izmenjali smo cca 80 ton pridelkov in redno oskrbovali 750 gospodinjstev.
Letos (2014/2015) potem, ko smo dokazali, da se uspemo dobro organizirati in ko smo optimirali  tehnikalije skupnostnega naročanja pridelkov skladno z izrekom “Prihodnost, ki si jo želimo, bomo dobili samo, če imamo vizijo o njej,”  nadaljujemo z nekoliko spremenjeno ekipo tam, kjer smo preteklo sezono prekinili, zastavljamo  temelje skupnosti, ki jo želimo ustvariti, prehajamo tudi na  vsebinski del, tj. tisti, ki naj poleg rutine operativnosti gradi zgodbo in energijo.

Skupnost oz. družina Letni časi temelji v viziji:

  • v kateri se njeni člani počutijo varne, upoštevane, kjer skrbijo eden.
  • lokacije dogadkov so  zatočišče  miru,  spontanosti, zaupanja,  razumevanja in sprejemljivosti ter tolažbe, kamor se radi vračamo zaradi domačnosti in pripadnosti.
  • v skupnosti so člani enakopravni, a vseeno so vloge in pristojnosti jasno opredeljene.
  • v skupnosti člani lahko izražajo svoje potenciale brez zadržkov posmeha ali zatiranja, k razvoju in izražanju  potencialov so ves čas spodbujani s pozornostjo in pohvalo.
  • v skupnosti se vsi konflikti rešujejo konstruktivno in za dobro vseh vpletenih tj. cele družine.
  • družina je enost vseh članov, kjer člani prostovoljno in samoiniciativno iščejo poti in načine kako prispevati k skupni dobrobiti.
  • v okrilju skupnosti/družine si naberemo obnovimo moči, pridobimo voljo do življenja in ciljnost za nove podvige in ideje.
  • vsak član skupnosti/družine je poistoveten-integriran z enostjo skupnosti v toliko, da spontano  brezpogojno z navdušenjem in ponosno predstavlja ambasadorja svoje skupnosti.

12 13

Spodbujeni tudi  z  idejo  pilotnega projekta 4LetniČasi  se širom Slovenije vse bolj  širi trend zanimanja za skupnostna naročanja pridelkov, skupnostne njive in nasploh za sodelovanje v okvirih in po načelih skupnosti. Veseli smo, da smo kot projekt Letni časi del tega trenda.

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s