Yuri Yatsko-Svobodno razmišljamo tri minute na dan – preostanek smo na avtopilotu

1.Yuri Yatsko: Misli so najmočnejša sila narave – članek iz  revije Jana

IMAG0527 IMAG0528

Svobodno razmišljamo tri minute na dan – preostanek smo na avtopilotu»Prvi korak je vzpostavitev in razvoj temelja osebnosti, ki ga imenujem racionalni jaz. Ta ima sposobnost svobodnega razmišljanja in odločanja. Na žalost je pri povprečnem človeku aktiven le od dve do tri minute na dan! To pomeni, da je samo tri minute dnevno sposoben sprejemati resnično svobodne odločitve, v izjemnih primerih morda ‘celo’ štiri ali pet minut na dan. Vsi drugi procesi se pri posamezniku odvijajo napol nezavedno; pravim, da je človek na avtopilotu. Zato udeležencem mojih programov poskušam pomagati, da bi se čim večkrat na dan resničnozavedali, kaj govorijo, kaj počnejo, kaj mislijo. Če tega ni, se nam dogajajo stvari, ki jih določajo okolica, situacije in predvsem vzorci, ki smo jih dobili od svojih staršev, družine …« Opozarja, da je racionalni jaz edini, ki zmore ozavestiti realno situacijo in lahko sproži potrebne spremembe, da človek ne bi le sledil toku dogodkov.http://www.jana.si/2014/12/misli-so-najmocnejsa-sila-narave/

 2.Yuri Yatsko: »Minuta je preveč za mučenje, premalo za srečo.«

Naša civilizacija se upravlja na dva načina. En način je poznan vsem. Tu gre za strukturne mehanizme upravljanja na nivoju države: vlada, parlament, različne ustanove, združenja in tako naprej. A to so samo marionete. Dejansko družbo upravljajo nestrukturni, veliko močnejši mehanizmi. Ti delujejo na več ravneh, jaz sem jih našel osem. In vsi delujejo po istem principu: na vsakem nivoju ljudje delujejo v lastnem interesu in se ne zavedajo, da v resnici uresničujejo interese višjih nivojev.

Najbolj preprost in primitiven mehanizem za nadzor in upravljanje je vojna. Napad. Ti mehanizmi delujejo enako pri posameznikih ali v podjetju ali na nivoju države. Vojna je mehanizem, ki je zelo preprost, učinkovit, ker daje hitro vidne rezultate. Prvo pravilo mehanizma je, da je agresor, ki začne vojno, že vnaprej obsojen na to, da jo bo prej ali slej izgubil. Poglejmo Nemčijo v obeh vojnah, poglejmo ZDA v zadnjih desetletjih. Z vidika delovanja naše civilizacije so bile ZDA v trenutku, ko so začele z vojno obvladovati svet, že obsojene na poraz.

Naslednji nivo upravljanja je mehanizem genocida: alkohol, cigarete, droga, gensko spremenjena hrana in farmacija. Ta je namenjen uničenju genskega fonda človeštva. Mehanizem genocida se uporabi, kadar odpove mehanizem napada, vojne. Primer avtohtonih prebivalcev obeh Amerik. Tu je šlo za namerno uničenje cele rase.

Tretji nivo upravljanja je kreditno-finančni sistem, ki je spremenil smisel denarja. V starih civilizacijah je denar deloval kot krvni obtok, kot kri. Kasneje je denar nadomestil grobo formo suženjstva, zdaj je to bolj prefinjena oblika suženjstva. Problem je v tem, da je kreditno-finančni sistem globaliziran. Dokler se ni zgodila globalizacija, so bile vojne večinoma lokalne, odločitve, kdo bo začel vojno, so običajno sprejete že nekaj let pred začetkom vojne. Vsi razlogi za vojno, pa naj bo to »sveta vojna«, »zaščita pred terorizmom«, »ščitenje državne suverenosti«, so nakladanje za ljudstvo. Vojna je super dobiček. In finančno-kreditni sistem financira obe strani. Finančno kreditni sistem financira tako revolucijo. Četrti nivo upravljanja so mediji.Mediji so zelo močen mehanizem nadzora in upravljanja. Močnejši kot se tega sploh zavedajo sami. Glavna naloga medijev ni poročanje o realnih dogodkih, kot to mislijo mediji sami o sebi, ampak prognoziranje, usmerjanje dogodkov. Ko začnejo mediji globalno pisati o protestnikih, ki delajo samomor z zažigom, bo teh samomorov z zažigom vse več. Glavni sponzor terorizma so mediji. Koliko stane ura na televiziji, ena stran časopisa?
Peti mehanizem so ideologije, kamor spadajo vse religije, ideološke stranke. Mehanizem vsake ideologije je naslednji: deli in vladaj, deli in obvladuj. Ideologija ne more delovati, če ne razdeli ljudi na vsaj dva pola, sicer jih ne more obvladovati. Lažje obvladujemo sprte strani. Če pogledamo vse ideološke strukture, so kot dobro uglašen orkester. Vsak igra svoj inštrument, vse je v interesu ideologije.
Vsak voditelj določene stranke deluje v interesu ideološkega področja, ki ga zastopa, in se hkrati ne zaveda, da je podrejen mehanizmom, ki so nad njim. Hkrati so tu osebni motivi, saj vemo, da nekatere politike privlači denar, druge moč in oblast, tretje slava. (nasmešek)
V  Sloveniji resne strukturne spremembe trenutno niso mogoče prav zato, ker so politiki omejeni s svojimi ideološkimi prepričanji. Realne spremembe so mogoče samo v primeru, če bodo projekt strukturnih sprememb pripravili politično neopredeljeni ljudje. Ki so popolnoma izven ideoloških delitev. Podobno so naredili v Islandiji. Zrušili sistem in ga postavili na novo brez ideoloških opredeljenosti in delitev. Kateri mehanizem upravljanja je lahko po vašem sploh više od ideologije?
Nekaj, kar ima še močnejši vpliv na dogajanje. To je zgodovina. To je preteklost. Zakaj? Ker preteklost določa prihodnost. Zakaj se v Sloveniji še vedno ne morejo opredeliti glede povojnih dogodkov? Ker je od tega, kako se bodo opredelili, odvisno, kako se bo razvijala Slovenija v prihodnje. Kaj bom delal jutri? Odvisno od tega, kaj sem delal zadnjih nekaj mesecev.
Zato vsi, ki pridejo na oblast, najprej začnejo spreminjati zgodovino.
In poglejte, dogodke, ki so se dogajali pred sedemdesetimi leti, ljudje še danes interpretirajo popolnoma na različne načine.
Zanimivo pri tem je tudi dejstvo, da Slovani,  ki pokrivajo skoraj eno šestino ozemlja Zemlje, do leta 1000 sploh nimajo zgodovine. Se vam to ne zdi malo nenavadno? Uradno mnenje je, in zdaj govorim o zgodovinarjih, znanstvenikih, arheologih, da so bili Slovani barbari, ki niso imeli svoje pisave; slovanska mitologija je večinoma neohranjena, imena bogov izbrisana. No, da ne zaideva. Naslednji mehanizem upravljanja civilizacije je sistem vrednot, kultura, morala, ki se odraža v našem jeziku, v naši pisavi, našem razmišljanju. Če uničimo kulturo in jezik, to pomeni, da je ta narod obsojen na propad.  In nad mehanizmom vrednot in kulture je še eden, najvišji mehanizem urejanja civilizacije: To je koncept, vizija sveta, ki so jo v starodavni preteklosti ustvarili naši predniki. Velik del tega koncepta je prisoten v Bibliji in skrit v različnih zgodbah. To, kar se dogaja z našo civilizacijo, torej postopni propad, je na žalost del tega koncepta. In res ne vem, zakaj je bil izbran ravno tak

http://www.delo.si/zgodbe/sobotnapriloga/yuri-yatsko-minuta-je-prevec-za-mucenje-premalo-za-sreco.html

Večina težav izhaja iz našega psihičnega stanja in so posledice naših odnosov, nerazčiščenih stvari iz preteklosti, jeze, zamer, konfliktov – tudi če so potlačeni v podzavest. Podzavest ne pozna pojma časa, vseeno ji je, ali gre za dogodek izpred dvajsetih let ali iz sedanjosti – zanjo je vse tu in zdaj! Z leti se posledice neurejenih odnosov, ne najboljših načinov razmišljanja, napačnih odločitev nabirajo in postanejo destruktivne. Čez nekaj časa telo ne zdrži več razdiralnega stanja podzavesti in zdravje se začne počasi rušiti. No, mene seveda zanima, kako normalizirati stanje psihe.
Živimo v družbi in na človeka moramo gledati kot na socialno bitje. Otroci so del zgodbe svojih staršev: če je z otrokom kaj narobe, je to odsev stanja in življenja staršev. Pa ne, da so starši krivi, otroci so ogledalo: iz prakse vem, da so težave, ki jih imajo otroci, težave staršev. Takšno je stanje na začetku bolezni, pozneje pa postane otrokov problem neodvisen od staršev. Nastanek bolezni je torej povezan s starši ali z nekimi stvarmi, ki spadajo na mistično področje.
4.

“Če ne razumemo naše preteklosti, ne moremo razumeti naše sedanjosti in prihodnosti.Zgodovina je eden od ključnih mehanizmov za upravljanje naše civilizacije. Če je ta namerno izbrisana, kakšen uvid sploh lahko imamo v to, kar se dogaja?” Yuri Yatsko, fizik, psiholog v članku z naslovom Naša preteklost določa našo sedanjost in prihodnost

Intervju dr.Yuri Yatsko fizik psiholog v celoti TUKAJ

 

5.

“Z mojega vidika paraznanosti ni. Obstajata le sodobna in uradna znanost. In zadnja za sodobno caplja v povprečju okoli 50 let. Razlogi pa so različni: politični, ekonomski, verski in tako dalje.”

Intervju z doktorjem fizike Yurijem Yatskom

 

2 thoughts on “Yuri Yatsko-Svobodno razmišljamo tri minute na dan – preostanek smo na avtopilotu

 1. Boris Turk 15 februarja, 2015 / 1:05 popoldan

  Ne vem, kako je Yuri Yatsko prišel do tega, da naj bi svobodno razmišljali tri minute na dan, preostali del pa naj bi bili na avtopilotu. Kako pa naj bi kaj takšnega izmeril? Ne da se ne strinjam glede ideje avtopilota, samo dvomim, da se da kaj takšnega izmeriti.

  Kljub temu se strinjam z večino njegovih ugotovitev glede mehanizmov upravljanja. Jaz jih recimo ne bi dal v nikakršno hierarhično lestvico, ker od primera do primera zavisi, kateri je bolj učinkovit. Avtopilota močno povezujem s tem, da ljudje (po mojem po večini) verjamejo v avtoriteto. O tem razglabljam v članku “Suženjstvo kot produkt vere v avtoriteto, ali raje anarhizem?” – http://www.boristurk.net/splosno/suzenjstvo-kot-produkt-vere-v-avtoriteto-ali-raje-anarhizem/.

  Všeč mi je

 2. Ema 5 marca, 2017 / 9:19 dop

  Današnja tehnologija lahko meri le materialno , nematerialno pa se z današnjo tehnologijo ne da izmeriti.

  Všeč mi je

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s