Conzuming kids – Komercializacija otroštva v potrošniškem kapitalizmu

OTROCI POTROŠNIKI – Otroški marketing v potrošniškem kapitalizmu: dimenzije, kot jih še nikoli ni bilo, igrače, hrana in drugi produkti brez konca, ki jih otroci ne rabijo, a jih industrija v več tisoč sporočilih dnevno uči, kako jih zahtevati in dobiti, nemoč staršev, močna čustva, ki v neslutenih dimenzijah popolnoma spreminjajo življenje in prihodnost naših najmlajših in odraščajočih otrok.

Dokumentarec več kot vreden ogleda https://www.youtube.com/watch?v=OXtMJXyNhDM

Preveden pa

Dokumentarni film govori o tem, čemur so otroci danes izpostavljeni v Ameriki. Na žalost in zahvaljujoč ” blagodejnostim” globalizacije je stvar že dolgo tega prestopila meje Amerike. Ne potrebujemo truda uvideti, da se te stvari dogajajo okoli nas in ne potrebujemo veliko domišljije, da si predstavljamo, da bomo kmalu priča temu kar se dogaja in kar obdelujejo v filmu .

Film bi lahko pomagal staršem pri tem kako razložiti svojim otrokom, da nekatere njihove tako močne želje in zahteve v resnici sploh niso prvotno njihove, ampak že uvedene z neustavljivim propagandnim strojem, ki nenehno potiska meje v svojem poskusu, da bi oblikoval interese in kriterije žrtev z namenom nadaljnjega povečanja dobička in dolgoročne odvisnosti.

Neutruden propagandni stroj, vreden več milijard dolarjev sedaj prodaja za otroke in njihove starše vse od junk hrane, nasilnih video iger in lažnih izobraževalnih izdelkov do družinskih avtomobilov. Propagandisti za svoje žrtve namreč uporabljajo najnovejše dosežke psihologije , antropologije in nevrologije.

 

Tema brezkompromisnega vzgajanja novih potrošnikov že iz plenic se nujno veže na objavo

  • o Edwardu Bernaysu-očetu propagande TUKAJ. Njegove ideje so ameriško demokracijo spremenile v konstantno potrošniško kampanjo, Bernaysov pogled na posameznika kot pasivnega potrošnika oz. demokracija po diktirki multinacionalk “….ljudje brez zunanje kontrole postanejo neracionalni in nevarni. Da jih mora zato nekdo voditi, čeprav prikrito….ljudje brez zunanje kontrole postanejo neracionalni in nevarni. Zato jih mora nekdo voditi, čeprav prikrito….” , v tem ga podpira njegov stric Sigmund Freud in pritrjuje: ” Ideja posameznikove svobode je v resnici zgolj iluzija, človeškim bitjem v družbi nikdar ni bilo dovoljeno, da bi se povsem izrazili..”
  • o revščini in razlogih zanjo TUKAJ. Kapitalizem ima namreč  za svoj obstoj nujno   samodejno vkomponirano tudi revščino, ki jo z našo potrošniško vnemo ne le generiramo, ampak tudi pospešujemo. Na tem planetu prevladuje mišljenje in glavna skrb, da je edino gonilo razvoja nenehna rast, profit, vendar niti rast niti profit ne sme biti gonilo ljudi. Glavni krivec za dogajanje na planetu je globalna elita cca, par % in njeni lakaji, ki ne potrebuje izobraženih osveščenih ljudi, temveč pohlevne, potrošniške sužnje, tj. nas , zahodni razvitejši del svetovne populacije tj. cca 25% in sužnje tretjega sveta, katerih s tlako izdelanih reči potem mi brezumno kopičimo v dobro dobičkov elite. 
  • o vojni za vodo, zemljo, surovine TUKAJ. Zdi se, da človeštvu preti novodobno suženjstvo, zemlji pa izropanje in izjemno onesnaženje ter osiromašenje biodiverzitete, če se neoliberalna politika ne bo zaustavila. Prerivanje za nadzor nad naravnimi bogastvi se nadaljuje v stampedo.Korporacije so povsod okoli nas, le malokdo pa ve, da za množico teh podjetij stoji zgolj 10 super igralcev. Deset znamk, ki praktično obvladujejo vse, kar kupujete.In prav teh 10 velikih podjetij na potrošniškem trgu nadzorujejo praktično vsako blagovno znamko, ki jo vsakodnevno kupujete v trgovini.
  • o vplivu televizije na človeka in še posebej na otrokeTUKAJ. Ko je človek (ali otrok) v transu je bolj dojemljiv  za sugestije. Med gledanjem TV so otroci v transu vsi dihajo enako, z istim odsotnim izrazom na obrazu. Televizija promovira neaktivnost, statičnost in takšen stil življenja. To vas podzavestno drži nepokretne in vas vzdržuje v določeni družbi tipa: »PREŽIVI, PRIDI PRAVOČASNO, MOLČI, POJDI V SLUŽBO, TROŠI…«. To je primarno orodje, ki se uporablja za manipulacijo vaše zavesti na dnevni bazi.

Ostalo pomembno gradivo na to temo

  • Vesna Vuk Godina Vzgajamo potrošnike TUKAJ. Danes vzgajamo otroke v zelo specifični in zahtevni družbi, ki se ji reče potrošniško kapitalistična družba. Kapitalizem je znanstveno voden sistem. In to je povezano z vzgojo. Vzgajamo potrošnike. To je razlog, zakaj kapitalizem ne more propasti. Kapitalizem potrebuje današnji tip vzgoje, da to uspe, pa je treba ukiniti tradicionalno socializacijo in tradicionalno družino. Pred potrošniško družbo, ki vrti družbo na vseh ravneh, je otroka težko v celoti zaščititi, da ne bi vsaj delno povzel kapitalistične logike in razmišljanja. “Družba določi pomen vzgojnih praks. To je pravzaprav cilj potrošniške družbe – otroke vzgojiti v potrošnike,”

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s