Vzrok in rezultat privatizacije je akumulacija bogastva multinacionalnih korporacij?

Odprodaja državnih podjetij ni nikakršen izhod iz krize, ampak pomeni njeno poglabljanje in potop socialne države, kolikor je v Sloveniji še imamo. Rezultat: revščina in beda. Ilustracija so države svetovne periferije, ki so se prav tako ujele na limanice, da jim bo odprodaja dobičkonosnih državnih podjetij pomagala rešiti primanjkljaj v državnem proračunu. In ki so se na te limanice ujele pod modrim vodstvom istih nasvetodajalcev, ki vodijo tudi potop Slovenije. Najbolj vidni so OECD, Svetovna banka in IMF.

Film Catastroika, kot že ime pove, raziskuje katastrofo neoliberalistične privatizacije

Za novi val globalizacije je značilno, da je odpravil nacionalne države kot socialne in politične subjekte. Z izjemo nekaj močnih nacionalnih držav v samem kapitalskem centru. Po mnenju nizozemskega socialnega antropologa Dona Kalba so v vseh postsocialističnih družbah to že danes multuinacionalke, britanska socialna/ekonomska antropologa Hart in Hann pa menita, da multinacionalke vladajo v tako rekoč vseh družbah sveta.

Bistveno: ko bomo prodali najbolj dobičkonosna državna podjetja, bo njihov dobiček namesto v Slovenijo odtekal v tujino.

Rezultat: država bo imela še manjši dotok denarja v državni proračun. Rezultat: država bo imela še manj denarja za odplačevanje dolgov in za javno zdravstvo, šolstvo, socialne transferje itd. Rezultat: država bo še bolj odvisna od tujih kreditov. Rezultat: država se bo še bolj zadolževala. Rezultat: življenje v Sloveniji bo še slabše. Javno šolstvo bo izginilo oz. se bo zminimaliziralo na danes nepredstavljiv obseg, enako javno zdravstvo, socialni transferji itd. Rezultat: odprodati bo treba še preostala državna podjetja po prenizki ceni. In zgoraj opisani krog se bo ponovil. Posledice pa poglobile.

Proti privatizaciji – Vesna Vuk GodinaTUKAJ

Zgoraj pripet film CATASTROIKA govori:

 

– o tem, kako so sprivatizirali podjetja v Vzhodni Nemčiji, Rusiji…

– o tem, kako to isto hočejo narediti v Grčiji

Pojavlja se tudi Slavoj Žižek, Naomi Klein,…

Nekaj dodatnih izzivov k razmišljanju

1.

The World Bank/IMF is owned and controlled by NM Rothschild & Sons plus 30 to 40 of the wealthiest people in the world. For over 150 years they have planned to take over the planet through money. The former chief economist of the World Bank, Joe Stiglitz, was fired in 2000. He pointed out to top executives that every country the IMF/World Bank forced their way into ended up with a crashed economy, a destroyed government, and some even broke out in riots. Former President of the World Bank/IMF Sir James Wolfensohn, would not comment on his dismissal.

Before Joe Stiglitz was fired he took a large stack of secret documents out of the World Bank.

These secret documents from the World Bank and the International Monetary Fund reveal that the IMF required nations:

 •  To sign secret agreements containing 111 destructive items. (I’d love to get a hold of that list)
 • To agree to sell off their key assets – water, electric, gas, etc.
 •  To agree to take economic steps which are devastating to the nations involved.

If they do not agree to these steps they are cut-off from all international Import/Export. If you can’t borrow money in the international marketplace, no one can survive, whether you are people, corporations or countries. If that doesn’t work they overthrow the government and rewrite history.

Več v objavi Wearechange TUKAJ Naslov Rothschild & Sons Are Moving In For The Kill! Witness Their Work All Over The Globe! by Raymond L’Heureux, William Still and Richard Salbato

2.

Lars Thunell (International Finance Corporation of World Bank) predlaga da bi vse razvite države uvedle “namenski davek” vsem uporabnikom vode (gospodinjstva, kmetijstvo in industrija)http://www.euractiv.com/specialreport-delivering-water-2/world-bank-exec-investment-water-interview-512719

Vodna zajetja smo popisovali. Zdaj jih imamo vsa popisana. Dejstvo je, da je v državnem interesu, da se vsi mali lokalni vodovodi ukinejo in piključijo na javne vodovode ( kot izgovor jemljejo kemično in biloško neustreznost vode, slab nadzor). Tako bo država merila uspešnost “dobrodelnega” projekta s številom novih priključkov na javne vodovode. Tale projekt pa je posledica projekta svetovne banke; kontrolirano privatizirat vodno distribucijo. Več uporabnikov na javnem omrežju, več davkov v državni blagajni in uničena avtonomija pri uporabi vode. predlagana uvedba novega davka na porabo vode za vsa gospodinjstva, kmetijstvo in industrijo. Če vemo, da smo pri svetovni banki vse države tako zadolžene, da niti obresti ne moremo odplačevati, če vemo, da svetovni banki ni v interesu da v denarju odplačamo posojila, če vemo da v zameno želijo našo politično, ekonomsko suverenost, kontrolo nad hrano in vodo, potem je vse jasno.

Več o plenilski privatizaciji vode TUKAJ

 

Advertisements

2 thoughts on “Vzrok in rezultat privatizacije je akumulacija bogastva multinacionalnih korporacij?

 1. slavko marec 2, 2015 / 2:16 popoldan

  še za en cilj gre pri vodi (in ostali hrani): za dodatke vodi “za naše boljše zdravje “;). kdor pije vodo iz svojega izvirka, mu ne morejo vanjo nasuti strupov in s tem ostane zdrav in živ.

  Liked by 1 person

  • Marjan marec 9, 2015 / 10:42 popoldan

   Skrito ozadje globalne krize – pps
   Ali ste kdaj razmišljali, kakšni so resnični vzroki, da se je svet znašel v sedanjem nezavidljivem položaju?

   Ko si boste ogledali spodnjo PowerPoint prezentacijo Skrito ozadje globalne krize, vam bo marsikaj bolj jasno.

   Za gledanje potrebujete MS PowerPoint program, nameščen na vašem računalniku.

   Ob kliku boste v novem oknu z dialogom lahko izbirali med takojšnjim gledanjem (“Odpri s programom”) ali prenosom datotekena vaš računalnik. Lahko si pripadajočo pps datoteko k vam tudi pretočite (“Shrani datoteko”).

   Razširjanje v vseh oblikah je dovoljeno.

   Dejstva, navedena v tej predstavitvi, lahko preverite (tudi) na tej spletni strani.

   Za ogled kliknite tule:

   http://www.prisluhni.si/index.php/premagati-strah/obvladovanje-iluzij?catid=46&id=337:skrito-ozadje-globalne-krize-pps

   Všeč mi je

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s