“Glasba se začne kjer se besede ustavijo” – Goethe-

“Glasba daje dušo vesolju, krila uma, polet z domišljijo
in življenje za vse. “- Platon

 Besede v sedanjosti pomenijo vse manj in vse bolj so razvrednotene, ostajajo nemočne v smislu povezovanja, razlag. Besede vse bolj ločujejo in vse manj služijo razumevanju, glasba na drugi strani pa je univerzalni jezik, ki ne rabi prevoda in je razumljiv kjerkoli po svetu.

Dokumentarni film Song of the New Earth nam na zelo poseben način spajanja sodobne znanosti in starodavnega mističinega znanja, preko zvoka.

Gre za dokumentarec, katerega lahko “gledate” tudi z zaprtimi očmi in tako še bolj občutite izjemno moč zvoka.

” Glasba nas spreminja, povezuje z novimi čustvenimi svetovi, poleg tega pa lahko v nas izzove posebna in zelo močna doživetja. Znanstveniki so odkrili, da se ob navdušenju nad glasbo, ki jo poslušamo, iz hipofize sprošča hormon endorfin. Ugotovili so še, da živčni dražljaji, ki nastanejo zaradi zvočnih valov, “zaobidejo” možganska središča, povezana z zavestnim sprejemanjem odločitev, in potujejo neposredno v nezavedni del, povezan z doživljanji. Glasbo torej sliši tisti del možganov, ki je ključen za neposredno zaznavanje, doživljanje in čutenje”. Več TUKAJ

Temeljno vprašanje pa kje nastane glasba?
– Prihaja do nas prek strun kitarista,prek zvočnih vibracij npr. ksilofonista ali pač nastane kot sprocesirana harmonija zvočnega valovanja šele v naši notranji percepciji. Lepota glasbe , lepota česarkoli je potemtakem nujno pogojena z našo notranjo uglašenostjo in sposobnostjo dojemanja lepega. Slednje mi je ob enkratnem koncertu Al di Meole v Ljubljani 

prišlo kot spoznanje o počelu glasbe.
– Čigava je glasba? Tistega , ki posluša, ki se predaja svoji notranji lepoti, katero mu glasba vzbuja v zavest ali tistega, ki jo ustvarja?

Tanya Tagaq enuitska grlena pevka


Ko in če govorimo o empatiji , torej o sposobnosti sočutja, potem moramo priznat, da pri Tanyi ne gre za sposobnost sočutenja (z nečim zunaj, tam oddaljenim), pač pa ona med svojim nastopom preide v popolno zlitje, postane šepet vetra, bolečina volkov, umiranje zemlje in ponovno rojstvo neposredno. Med njo in volkovi v deželi enuitov ni ločnic, čeprav je ona z nastopom v Mexiku , torej ne gre le za empatijo pač pa zlitje preko glasbe v enost, ki ne pozna meja.
Od geneze do uničenja in ponovnega rojstva z Tanyo enuitsko pevko , toplo torej priporočam v poslušanje , v čutenje izpovedi planeta prek te izredne ženske.

Ta svet nam nudi neslutene lepote prežete z čisto ljubeznijo, toliko velikih ljudi je znalo to na različne načine prevajati v dojemljiv jezik množic z glasbo

 

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s