Kmetija Rone na prodaj

Ekološka kmetija Rone

Kmetijo že vrsto let obiskujem z družino, iz lastnih izkušenj in uvidenj lahko povem, da je kmetija Rone ena najlepših kar sem jih kdajkoli obiskal. Ne le stalna sončna lega, dobre prometne zveze tako z Šaleško kot Mislinjsko dolino , marveč resničen izkaz dela z ljubeznijo do zemlje in urejene okolice so eden glavnih atributov kmetije Rone.
Posestvo leži na pobočju Razborja nad Slovenj Gradcem in hkrati pod pogorjem Uršlje Gore na približno 900 m.n.v. Skupno obsega 27 Ha, od česar je 17 Ha gozdnih ter 10 Ha obdelavnih površin. Kmetija je v enem kosu in ni razdrobljena, obdelovalne površine pa so pretežno z nagibom tj. hribovske. Gospa in gospod Jelen sta ena od pionirjev ekološkega kmetovanja na Koroškem, saj sta z ekološko pridelavo pričela že pred davnimi 15 leti, ko je slednje predstavljalo veliko redkost za to območje. Zemlja je torej neonesnažena in v dobri kondiciji za nadaljno skrbno in trajnostno rabo.

Vse stavbe so skrbno obnovljene ali dobro vzdrževane , slednje je razvidno iz priloženih fotk. Stanovanska hiša nekje cca 80 m2 po etaži je vseljiva takoj.

Gospod Jelen je bil med drugim tudi mojster kritja streh z “šitlni”, tj . koroška varianta skodel, tako sta z gospo v kontekstu avtentičnosti eno od stavb uredila v tradicionalnem stilu krito z “šitlni”. 

Del kmetije je že oskrbljen s kapacitetami za ekoturizem na kmetiji, stavba, ki je videti kot kašča, ima opremljeni oz. deloma opremljeni dve prenočitveni etaži , pred to stavbo je omreženo igrišče za odbojko, za kolesarski turizem je več kot primerno, izvrstne so namreč kolesarske, sprehajalne in planinske poti okrog Uršlje gore, skratka idealno in idilično.
Primerna morda za skupnost mladih in starih kot medgeneracijska skupnost ali učna kmetija oz. kmetijsko- pri- in predelovalne kot tudi turistične smeri

Dodatno
Kmetija je dostopna z avtobusom.
Na kmetiji  se doslej še ni opravljala organizirana turistična dejavnost
Ekološki izdelki s kmetije so se že prodjali/se prodajajo in imajo uveljavljeno blagovno znamko z eko geografskim poreklom BIODAR

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s