Prebujajoči se človek, Martin Kojc ; Predstavitev knjige

naslovnici knjig PČ in UŽ

Predstavitev knjige: Prebujajoči se človek, Martin Kojc

Predstavitev knjige: Prebujajoči se človek, Martin Kojc

Petek, 22. januar 2016

Vita center Naklo, ob 18.00

Vsaka želja, v katerikoli obliki se že pojavi, je duhovna sila, ki stremi po uresničitvi.

Vabljeni na predstavitev do sedaj še neobjaljenega dela avtorja uspešnice Učbenik življenja, PREBUJAJOČI SE ČLOVEK.

Martin Kojc (1901-1978), pisatelj in nesporni mojster življenja in mišljenja. Njegova knjiga Učbenik življenja je praktični priročnik, ki ga je s pridom uporabljal pri svojih psiholoških posvetovanjih kot lekcije za življenje in je postal uspešnica.

Knjiga Prebujajoči se človek je naslednja neizogibna stopnja na poti osveščanja osveščanja na poti do popolnega razsvetljenja. Prebujenje je vztrajno učenje zbranosti v času in okolju, ki ga življenje ponuja. Le naše zaupanje prasili nam omogoča, da izidemo iz vsakega labirinta.  Prebujeni človek ve, da so labirinti, pat pozicije, le navidezni, da vedno ponujajo rešitve. Izhodi iz njih so tik pred nami, vsakomur dosegljivi.

Prireditev bo povezovala Zvezdana Mlakar vpogovoru s prevajalcema dr. Francka Premk in Janez Premk.

Vstop prost.

Zaradi organizacije in velikost potrebnega prostora zaželjene prijave na: recepcija@vitacenter.si, 040/808300.

Več o avtorju

Življenjepis – po predstavitvi v knjigi »Pot k sreči«.

Pisatelj in psiholog Martin Kojc se je rodil v Središču ob Dravi leta 1901. Gimnazijo je končal v Mariboru leta 1918. V naslednjih letih se je kot samouk posvetil proučevanju psihologije in parapsihologije. Želja po novih spoznanjih ga je leta 1928 privedla najprej v Gradec in na Dunaj, nato pa v Berlin. Tam je od leta 1930 do 1933 vodil praktično življenjsko posvetovalnico in dosegel s svojo psihoterapijo velike uspehe. V teh letih je imel strokovna predavanja v Berlinu, Haagu, Amsterdamu in Rotterdamu. S prihodom Hitlerja na oblast se je vrnil v domovino in napisal prve tri knjige, ki so izšle najprej v nemščini (Učbenik življenja, Samozdravljenje živčnih težav in Pot k sreči). V njih je opisal svojo metodo psihoterapije in svoj pogled na življenje. Med leti 1939 in 1941 je v Ljubljani vodil posvetovalnico za praktični življenjski pouk. Ob okupaciji se je vrnil v rojstni kraj in preživel vojno v kulturnem molku. Po vojni je napisal še štiri knjige s filozofsko tematiko in eno dramo. Umrl je v Mariboru leta 1978.

Martin Kojc je svoja izhodišča oblikoval samoniklo: zavestno mišljenje je zanj le most k višji, kozmični zavesti – nadzavesti. Dela Martina Kojca so v različnih jezikih doživela že 53 izdaj. (objavljeno leta 2001)

IZPISI  iz Predgovora Boruta S. Pogačnika v knjigi Učbenik življenja:

 • Prišel je čas, ko spet potrebujemo misli, izročilo, prvinskost domačih Učiteljev. Eden takih je Martin Kojc, ki je že leta 1935 napisal in izdal Učbenik življenja.
 • To, kar želimo, mora biti vedno prisotno v obliki predstave, slike. Čim večkrat imamo take predstave in čim več energije vanje vložimo, tem verjetneje bo prišlo do njihove uresničitve.
 • Hindujci pravijo: Ko je učenec pripravljen, pride učitelj. V zadnjih letih doživljamo v naši deželi nekakšen duhovni preporod. Morda je samo navidezen, lahko pa je tudi globlji in je zunanjskost manifestacija notranjega. V tem in takem kontekstu se je rodila ideja o ponovni predstavitvi Kojčevega dela, Dela, ki se zdi da je namenjeno prav temu času, nemirnemu, kaotičnemu, somraku vrednot in nastajanju novega.
 • Ko sem ga prvič prebral, se mi ni zdel nič posebnega. Prišla so obdobja, trenutki, ko sem, kot vsakdo, doživljal neuspehe, razočaranja in bolečino. Takrat sem pravzaprav šele odkril pomenskost, ki se skriva za besedo: učbenik.
 • Večina ni našla več poti, morda je tudi nikoli ni prav čutila. Da so to bili tudi filozofi, psihoterapevti, pesniki in umetniki nasploh, je samo dokaz, kako slabe korenine v življenje je ta narod pognal. Česa se boji, zakaj nima samozavesti, pred kom in kam beži? Tudi na ta in podobna vprašanja daje Kojčev Učbenik odgovore, čeravno se bodo zdeli komu preprosti, naivni in preveč enostavni.
 • V zadnjih dveh desetletjih se je pojavilo v svetu veliko modrecev, ki uče podoben in včasih kar enak nauk kot Martin Kojc. Njihova popularnost in število izdanih knjig gre v milijone. V biti pa ne gre za prav nič drugega kot za postulate, ki jih je že pred petdesetimi leti zastopal Martin Kojc in ki niso produkt tega stoletja, ampak tisočletij od pričetka civilizacije, začenši z Vedami.
 • Logika vzročno posledične zveze je seveda tudi temelj življenjskim modrostim v tem učbeniku. Tako v smislu učenja iz te zveze kot razlaga v smislu karme in seveda reinkarnacije, za katero Kojc ne samo, da v njo verjame, ampak lahko bi rekli, več. Tako prepričljiv je.
 • Gre za to, da prepuščamo, da se stvari zgodijo, da dopustimo naravni potek, da ne posegamo s svojo večkrat napačno močno voljo in s tem samo motimo naravni red, ki deluje tako na zemlji kot v vesolju. V biti gre za ustvarjalno pasivnost, iz katere črpa intuicija in inspiracija.
 • Kojc sicer poimenuje tao kot prasilo, toda pomensko si lastnosti enega in drugega povsem ustrezajo in se prekrivajo. Tao ničesar ne stori in vendar je vse storjeno. Po Kojcu služi snov prasili za njene različne manifestacije. Ena takih je tudi človek.
 • Martin Kojc je bil psihoterapevt z lastno prakso, in kot se želi, je poznal potek geneze nevroz. Menil je, da sinteza človekovih stališč, torej prepričanje ali nazor, utrjuje v njem sliko o takšnem svetu. Slike morajo vedno ustrezati stališčem ali prepričanju, pa naj si gre za kakršenkoli že odnos do sveta.
 • Šele prepričanost, da se lahko zgodi kaj dobrega ali slabega, omogoča uresničitev enega ali drugega. Kojčev postulat je prav v tem, da racionalista tega stoletja poskuša privesti do spoznanja o vzročno posledični zvezi med prepričanjem, ki ga tvorijo stališča in o zunanjih manifestacijah le-tega.

FILM »Prebujeni človek«:

 

FILM »Prebujeni človek«:

http://www.mojvideo.com/video-15-05-10-znanje-kojc-martin/b246f153a15a13a9a8ca

 

 

Advertisements

One thought on “Prebujajoči se človek, Martin Kojc ; Predstavitev knjige

 1. Tomi januar 16, 2016 / 11:20 dop

  To je vse izumljanje tople vode, ki pa že ves čas teče v izobilju. Vrniti se je treba samo k izvoru, le priznati si je treba, da izviramo iz Boga! Ko enkrat s tem res zaživimo in ko iščemo Njega, najdemo tudi sebe.

  Liked by 1 person

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s