Kako PREŽIVETI v novi “kameni” dobi

 

Če bi zares poznali svojo zgodovino, bi vedeli, da nismo ne prva ne najbolj pametna civilizacija, ki je hodila po tem planetu. Mogoče je ravno ta zamolčana zgodovina eden izmed vzrokov naše neomajne prepričanosti, da se bodo naši znanstveniki »že česa spomnili« in nas rešili pred propadom, tako kot se to ponavadi zgodi v holywoodskih filmih.
Če bi se zavedali, da so obstajale civilizacije, ki so znale uporabljati radioaktivnost brez ustvarjanja sevanja, obvladale energije, o katerih se nam še sanja ne, opravljale zapletene operacije na možganih, poznale genom, bile v marsikaterem pogledu tudi bolj duhovno razvite od nas, pa so kljub temu izginile v trenutku, preživeli pa so začeli »novo kameno dobo«, bi se tudi težav, s katerimi se soočamo danes, lotevali bolj resno.
Le iz poznavanja naših resničnih korenin, celotne prehojene poti in spoznanj, ki jih ta pot omogoča, lahko črpamo modrost, ki jo tako zelo pogrešamo v sedanjem času.

Tako kot nam v življenju zelo pomaga, če si občasno zastavimo vprašanje, kaj bi počeli, če bi pred seboj imel le še šest mesecev življenja, je za vsako družbo zelo koristno, če se vpraša, kako bi delovala, če sodobne tehnologije ne bi jemala kot nekaj samoumevnega.

Kaj bi se torej zgodilo, če bi se zares pripetila kakšna kataklizma globalnih razsežnosti?

Koliko dosežkov naše civilizacije zares živi v nas in kaj od vsega, kar je na razpolago v tem 21. stoletju zares razumemo, obvladamo in lahko prenesemo naprej svojim potomcem?

Ko na tak način pogledamo SVOJE dosežke, ugotovimo, da je večina pripadnikov razvitih držav na veliko nižji ravni kot najbolj primitivna plemena na tem planetu.Ne moremo preživeti pri ekstremnih temperaturah, ne moremo prehoditi večjih razdalj, ne znamo si sami zgraditi zatočišča in v naravi poiskati hrane. Še dosežki kamene dobe bi bili za mnoge sodobnike nedosegljivi.

Da bi dojeli, na kako trhlih nogah sloni naša civilizacija, je dovolj, da se vprašamo, kaj bi se zgodilo, če bi mesec dni ostali brez elektrike.

V enem samem trenutku bi bila vsa naša vehementna civilizacija na kolenih. »Primitivni kmet izpred dvesto let« pa bi v primerjavi z našo usposobljenostjo za preživetje postal nedosegljivi ideal. Rambo in doktor znanosti obenem! (Tekst povzet po TUKAJ)

Kako preživeti v novi (kameni) dobi v času podnebnih sprememb? Ali v času, ko naše finančno stanje ni najboljše? Kako živeti, ko se odločimo, da bomo živeli v skladu z naravnimi danostmi, ki bodo dobre za nas, za okolje in za naše otroke?

Tako, da smo pravilno pripravljeni. Tule je nekaj predlogov o tem, kaj lahko dobrega in koristnega naredite zase, za človeštvo, za zanamce in naravo.

26 predlogov in 6 za povrh

Kako-preživeti-članki-iz-Pomagaj-si-sam-22.6.2011Kako-preživeti2-članki-iz-Pomagaj-si-sam-22.6.2011 

1. Kupite dobre knjige o užitnih divjeraslih rastlinah, zdravilnih zeliščih, nabiranju gob, itd.

2. Obiščite tečaje zeliščarjev.

3. Pripravljajte svoje čaje, tinkture, namaze, itd.

4. Odpravite se na tečaj izdelave predmetov iz gline.

5. Preživite nekaj časa na ekokmetijah, na katerih se boste naučili, kako iz lana nastane platno, kako iz ovčje volne nastane pulover, kako se prideluje sir, itd.

6. Naučite se plesti, šivati, ipd.

7. Začnite obdelovati kakšen košček zemlje.

8. Seznanite se z biodinamično metodo, ki zemlji vrača življenje ter ji omogoča najbolj zdrave pridelke in semena.

9. Kupite, ohranjajte in izmenjavajte avtohtona semena, ki bodo edina dolga leta ohranila svojo kakovost in bodo morda celo rešilna bilka za naslednje generacije.

10. Naučite se izdelovati kompost iz listja, ostankov sadja in zelenjave, papirja in drugih naravnih gradiv.

11. Priskrbite si ročna orodja in pripomočke, ki niso odvisni od elektrike. Izdelajte si filter za vodo iz naravnih materialov.

12. Naučite se opazovati nebo, zdaj ko še imamo na razpolago setveni koledar Marie Thun, teleskope in astrološke karte, ki lahko poenostavijo naše učenje.

13. Naučite se podreti drevo in pripraviti drva za kurjavo.

14. Opazujte naravo, oblake, rože in ptiče pred dežjem. Delajte svoje zapiske. Naučite se sami napovedovati vreme.

15. Naučite se pripraviti hrano na odprtem ognju ali pod pekačem.

16. Če imate vrt, lahko naredite zemljanko za shranjevanje zelenjave v zimskem času.

17. Naredite ali kupite sušilnico za sadje in zelišča.

18. Preživite nekaj noči na prostem, pod zvezdnim nebom.

19. Naučite se zanetiti ogenj brez posebnih kock in goriva. Za začetek bo zadostovalo, da vadite pravilno zlaganje vejic in listja ter prižiganje z vžigalicami. Ko vam bo uspelo tudi s kamni ali trenjem lesenih palčk, potem za vas ‘ ne bo mraza’.

20. Poskrbite za svojo mobilnost, ki ne bo odvisna od goriva. Kolo je največji izum naše civilizacije.

21. Naredite sončno uro in se jo naučite brati.

22. Razvijajte svojo nadčutno zaznavo.

23. Naučite se izdelovati naravna čistila in kozmetiko.

24. Naučite se izdelovati papir in rastlinske barve.

25. Spodbujajte ljudi v svojem okolju, da tudi sami storijo nekaj od navedenega.

26. In ne pozabite, da vam nič od navedenega ne bo koristilo, če ne boste krepili tudi svoje prisebnosti, ki vam edina v izrednih okoliščinah omogoči, da vse navedeno tudi zares uporabite.

 

Vir: www.ekoci.si

 

1. Seznanite se s permakulturo, ki daje veliko odgovorov na zgornja vprašanja. Vzorce in delovanje iz narave prenaša v vsakdanje življenjske razmere, tako da uporablja naravne danosti in trenutno razpoložljive vire, vse prilagojeno vašim trenutnim zmožnostim.

2. Naučite se pridelovati lastno hrano: zelišča na okenski polici, zelenjavo na terasi ali balkonu. Ustvarite permakulturni vrt na zelenici ali v širšem okolju v naravi, pridelujte hrano v gozdnem vrtu ali na lastnem koščku zemlje.

3. Vsako leto posadite vsaj eno avtohtono sadno drevo ali grm ( breskev, slivo, jablano, oreh, ribez, maline, lesko…), saj ne potrebuje posebnega vzdrževanja, lahko pa pomaga preprečevati lakoto. Vsakemu novorojencu in mladoporočencu podarite avtohtono sadno drevo, simbol blagostanja.

4. Povezujte se z društvi in organizacijami, ki s svojim delovanjem skrbijo za prenos informacij in znanja, kako preživeti z naravo in v naravi, ter so neizčrpen vir znanja, saj boste iz konvencionalnega znanja težko pridobili informacije, kako preživeti.

5. Pridobite si znanje iz društev, projektov in organizacij, ki skrbijo za zdravje narave, človeka in duha, iz okoljskih društev, znanje o tem, kako pridelati hrano na naraven način. Biodinamika, permakultura – vse to vam bo v izrednih naravnih ali gospodarskih razmerah zelo koristilo.

6. Kako preživeti v naravi v različnih okoliščinah se lahko naučite pri gasilcih, planincih, tabornikih, v ekoloških in duhovnih združenjih, v ekovaseh ter pri vseh drugih, ki znanje prenašajo naprej soljudem in bodo koristili tudi zanamcem in naravi.

 

Vir: Sanja Lončar, http://www.zazdravje.net in Irena Rotar, projekt Ekofejst

Obilo nasvetov pa je najti tudi v knjigi , ki nam uspe kdaj prav priti 

 Priročnik za preživetje

 

PRIPRAVLJENOST V PRIMERU IZREDNIH RAZMER (NARAVNE NESREČE IN TERORISTIČNI NAPADI )

NASA je vsem svojim uslužbencem poslala tale dopis: PRIPRAVLJENOST V PRIMERU IZREDNIH RAZMER (NARAVNE NESREČE IN TERORISTIČNI NAPADI)

 

Svojim uslužbencem in njihovim družinam priporoča sezname za osebe s posebnimi potrebami (bolniki, invalidi) in za hišne ljubljenčke.

 

Priporočila za vse potrebno:

 

–          v avtu (deke, topla oblačila, sol za posipanje)

–          voda (3-dnevna zaloga za vsakega člana gospodinjstva za pitje, pripravo hrane in sanitarne potrebe)

–          hrana (vsaj 3-dnevna zaloga na osebo)

–          prva pomoč (en komplet doma in drugi v avtu)

–          zdravila brez recepta

–          pripomočki (papirnati krožniki in skodelice, plastični jedilni pribor; baterije, prenosni radijski sprejemniki, papir in pisalo, vžigalice, šivalni pribor, piščalka, maska, delovne rokavice..)

–          higijena (milo, brisače, toaletni papir…)

–          obleka in posteljnina (vsaka oseba naj bi se vsaj 1X lahko preoblekla in preobula, delovni čevlji, oprema za dež, spalne vreče, kape in rokavice, toplo spodnje perilo)

–          posebne potrebe: . za otroke (mleko, zdravila)

. za odrasle (zdravila, zobni pripomočki, leče, očala, slušni aparat)

 

–          pomembni dokumenti (shranjeni naj bodo v vodoodpornih torbah; zavarovalne police, vrednostni papirji, potni listi, socialna zavarovanja, vozniška dovoljenja, št bančnih računov, št kreditnih kartic in info o službenih kontaktih, rojstni in poročni listi, pomembne tel št)

Vse to naj bo shranjeno v lahko prenosnem kontejnerju, npr plastični kanti. Za primer evakuacije naj bo v avtu še en manjši komplet.

Komunikacijski plan: seznam ljudi, ki jih boš kontaktiral (ime, odnos, datum rojstva, tel št, el naslov)

Obilo nasvetov pa je najti tudi v knjigi , ki nam uspe kdaj prav priti

 Priročnik za preživetje

 

Kako-preživeti2-članki-iz-Pomagaj-si-sam-22.6.2011 Kako-preživeti-članki-iz-Pomagaj-si-sam-22.6.2011

 

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s