Čebele v čim vec domov! BREZ ČEBEL IN PRIDELOVALCEV HRANE NI ŽIVLJENJA!

Po čebelah se vižej pravi pregovor.

10361402_878513362165587_3611159517061118276_n 10364147_878513335498923_5513504647923351847_n

Že kar nekaj let nam govorijo da smo v veliki stiski. Čebel na celotni zemlji je ostalo zelo malo. Podatek o realnem štaležu je zakrit, da oštajamo ljudje mirni in naj ostane tako. Gre pa za nujno ukrepanje TAKOJ in TUKAJ KJER SI.

In res ni panike, če bo vsak naredil kar največ lahko:

 • priprava domovanja za najmanj enega do tri panje na svojem balkonu, na ravni strehi,vrtu ali stacionarnem čebelnjaku,
 • ekološko ravnanje s čebelami s poudarkom na razmnoževanju in ohranjanju čebele kot živalske vrste ne pa kot pridobitniški dejavnosti v smislu prekomernega izkoriščanja.
 • glavna naloga čebel je opraševanje zato jih je nujno potrebno čimbolj namnožiti in razpršiti.
 • združiti znanja, da se navduši čim več ljudi in izobrazi o mehanskih metodah za preprečevanje in odstranjevanje varoje, raznih pripravkih iz zelišč in druge hrane za jačanje imunskega sistema čebel in sam način čebelarjenja, pri katerem je prioriteta jačanje in razmnoževanje čebeljih družin ne pa pretirano jemanje medu in drugih čebeljih pridelkov
 • Na vrtovih lahko sejemo več zdravilnih dišavnic, kot so razne mete, žajbelj, sivka, šetraj, materina dušica in podobno, še veliko večja izbira pa je med okrasnimi rastlinami, vendar moramo paziti, da ne sejemo rastlin, ki rade podivjajo in lahko spodrinejo domače rastline. Več TUKAJ

10367166_878514762165447_6953597120048925759_n

 

Na čebelji imunski sistem najbolj vplivajo;

 • Prvovrstna hrana za njih je tista, ki jo same pridelajo, čebele potrebujejo za okrevanje mnogo več kot je samo dajanje zdravil.
 • Stres povzročen s škropivi vsepovsod in kadarkoli, s prevažanjem in z vsakokratnim odpiranjem panja ter rušenjem tistega kar notri zgradijo…

Prezaposlene so s popravljanjem naših napak. Dajmo ji primernejši panj.

O različnih vrstah panjev berite rezultate raziskav na spletni strani Čebelarske zveze Slovenije

Če združimo vse komponente:

 • primeren panj,
 • izrecno samo ekološka zdravila ,
 • pripravke za krepitev,
 • mehanska dela za preprečitev nastanka bolezni ter
 • vse  podkrepimo z ljubeznijo,

 

smo zmagali.

Elektro-agrokultura, magneti in baker pomoč za čebele

Magneti na panju

Pariški čebelar je slučajno odkril, da uporaba magnetov pomaga tudi čebelam.

Uporabljal je magnetoterapijo za sebe, da je zdravil bolečine. Nekega dne pred tremi leti pa je razmišljal: »Če ti magneti pomagajo meni, zakaj ne bi še mojim čebelam« in to ga je spodbudilo, da je pritrdil dva magneta na panj. Čez 3 tri leta je poročal, da je preizkusil te magnete na 50-ih panjih in ugotovil, da so čebele podvojile količino nabranega medu v vsak panj in je tudi odličnega zdravja. Našel je torej rešitev.

Magnete morate pritrditi na panj na določen način. Namestite ga nekje na sredini vertikalne stranice na zunanji strani. Južna ali severna stran magneta naj gleda proti panju, drugi naj bo obrnjen obratno glede na prvega (se pravi: če je na eni strani severna stran obrnjena proti čebelcam, je na drugi strani južna stran…določite strani tako, da jih približate in če skočita skupaj, sta zlepljeni strani nasprotni).

Bakrena žica na vhodu
Čebelar iz Bretanije (Francija) je ugotovil, da tudi njegove čebele ne obolevajo zaradi varoe, ker je našel preprosto rešitev: namestiti je potrebno neizolirano žico na vhodu v panj in ko jo čebele prečkajo, se jo oprimejo bakreni ioni…paraziti jih ne marajo in se umaknejo.

Poskusite
Če razumete preprostost tega načina za ozdravitev panja čebel z uporabo dveh magnetov in koščka žice, potem je najmanj, kar lahko naredite to, da ta način preizkusite. Ni drago in lahko imate zdrav panj in več medu. To je pa tudi nekaj! (prevod z http://www.electrocultureandmagnetoculture.com/bee-hive-saving-solutions.html Meta Kumer)

Odločitev je Tvoja. Kaj boš naredil ža čebele in pošledično žaše?

Potekajo in se izvajajo tudi finančne podpore za čebelarje začetnike. Berite objave Čebelarske Zveze Slovenije na njihovi Spletni strani in/ali v reviji Slovenški čebelar.

Čebele v čim več domov!

Dodatno

Zakaj čebele ne pijejo več z ajdinih cvetov?

https://permakulturazatelebane.wordpress.com/2015/10/12/zakaj-cebele-ne-pijejo-vec-z-ajdinih-cvetov/

Karl Vogrinčič: Človek v odnosu s čebelami

Za čebelo se govori, da je preživela 70 milijonov let, brez da bi se evolucijsko spremenila. Približno tretjina svetovnega pridelka hrane zraste na rastlinah, ki so jih oprašile živali, velik delež česar s svojim načrtnim zbiranjem peloda prispevajo čebele. Zaradi tega je pomen čebel za preživetje človeštva kritičen. Čebelar Karl Vogrinčič iz projekta Čebelarstvo in apiterapija Vogrinčič je spregovoril o odnosu do čebele, unikatnega čebelnjaka, ki ga je postavila njegova družina in o pomenu ozaveščanja mladih generacij o pomenu čebel, hrani in samooskrbi

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s