Jadransko morje s plastiko najbolj onesnaženo na svetu

 

 

Ko plastika po desetletjih začne razpadati, smo na vrsti tudi mi. Mikro delce, ki nikoli ne izginejo, ampak se le drobijo v nedogled, je Inštitut za vode v največjih koncentracijah odkril ravno v Jadranskem morju.

Naše morje je s plastiko najbolj onesnaženo na svetu. Milijon delcev plastike namreč plava na vsakem kvadratnem kilometru slovenskega morja. To je pokazala raziskava slovenskih znanstvenikov, katerih delo je več tednov – na morju in v laboratoriju – spremljala novinarka oddaje Epilog Eva Kobe Pavlovič.

Rezultati so porazni, manj delcev so znanstveniki našteli celo v Severnem Pacifiku, ki velja za najbolj onesnaženo morje na svetu. Mikrodelci plastike, ki plavajo po našem morju, se na koncu znajdejo tudi v organih rib, ki so jih znanstveniki pred kamero analizirali v laboratoriju.

Kako je potekalo delo znanstvenikov na morju, kaj vse so ugotovili v laboratoriju, primerjava s podobnimi raziskavami v drugih morjih … in kaj plastika pomeni za zdravje ljudi? Odgovore je poiskala ekipa oddaje Epilog!

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s