ŽELIM DOJITI

Prepričan sem, da knjigo z naslovom ŽELIM DOJITI, ki jo je napisala Mojca Vozel potrebujemo v osnovi predvsem  kot družba v celoti, ne le mame dojenčkov.

S povratkom k dojenju se namreč rezultira cela paleta pozitivnih efektov. Že od nekdaj zatrjujem npr. da se celostna samooskrba s poudarkom na prehranski samooskrbi šele lahko prične, ko se prek dojenja posledično vzpostavi zaupljiv odnos otroka do matere, s tem pa obuditev primarnega refleksa glede izbire originalnih živil in vedenja, to kar otrokom pač ponudi mati.

Tozadevno vezane kvarne manipulacije medijev in prehranske industrije potemtakem posledično zgubijo vso svojo moč nad nami in predvsem nad našimi otroki.
Bravo Mojca . Z veseljem objavljam povzetek knjige
Predvidevam, da večina uspete prepoznati vrednost te pridobitve v slo knjižni ponudbi ter to izrazite z čimvečjo širitvijo info.

naslovkafinal-500x663

Knjiga ni nikoli nastajala samo zaradi dojenja, ampak ker smo kot družba izgubili del dragocenega znanja prednikov. Kot je napisala v predgovoru kolegica Alenka Benedik, je bilo v 70. letih prejšnjega stoletja dojenje na robu izumirjta – večina otrok je bila hranjenih umetno in prenos znanja iz roda v rod je bil prekinjen. 😦 Na več mestih v knjigi osvetljujem tudi vzroke, kako je do tega sploh lahko prišlo, zakaj si mora nekaj tako samoumevnega kot je dojenje v današnji družbi pot ponovno utirati in česa 20. stoletje ni hotelo razumeti,v imenu iluzije napredka. Vse je povezano s prehrano sodobnega otroka seveda, rešitev pa je vedno ta, da stvari vzamemo v svoje roke, premislimo o dosedanjih družbenih pogledih in jih spremenimo. Najprej zase. Drugi bodo pogruntali isto, prej ali slej. Se ne bojim.

Dojenje je starodavno. Zakaj je z njim toliko težav?

Čeprav je razvita družba v 20. stoletju skoraj povsem zavrgla dragoceno znanje prednikov, matere danes vztrajno obujajo tisočletno večino in umetnost dojenja
»Ženske dojimo svoje otroke od prvinskih časov, torej odkar obstaja človeška vrsta. Toda to ne pomeni, da je dojenje povsem preprosto. Dojenje je biološko, pa tudi kulturno vedenje, matere se ga moramo naučiti. Potrebujemo toplo besedo, iskreno podporo in pravo znanje. Če karkoli od tega odpove, nastanejo težave in frustracije, včasih poporodne depresije ali tudi bolezni. Družina in širša družba sta tisti, ki močno vplivata na to, kako dojenje steče in koliko časa traja,« pravi Mojca Vozel, svetovalka za dojenje pri mednarodni organizaciji La Leche League International, raziskovalka prehranjevanja otrok in avtorica nove knjige Želim dojiti.  
Knjiga je obsežen priročnik na 352 straneh, kakršnega v Sloveniji še nimamo. Razdeljena je v 13 poglavij in odgovarja na 100 najpogostejših vprašanj, povezanih z dojenjem. Nastala je po desetletju avtoričine svetovalne prakse, kot dialog med svetovalko in materami ter nekaterimi očeti. Vsa vprašanja v knjigi so resnična vprašanja, ki so jih na spletnem forumu na portalu med.over.net postavljali slovenski starši. »Pri soočanju z njihovimi dilemami in strahovi sem spoznala, da najbolj potrebujejo pomiritev in zagotovilo, da so dojenčkovi vzorci pričakovani in normalni. Pogosto dojenje ne steče zato, ker mati dojenčkovega vedenja ne razume, tava v temi in krivi samo sebe. Zato je ta knjiga materina sočutna podpornica – vez z žensko skupnostjo. Tega nam v sodobni družbi primanjkuje. Če otrok ne spi ali joka, ljudje trdijo, da mati zagotovo dela nekaj narobe, da ni vešča in ji je treba dati navodila. Doječim materam povsod delijo nasvete, pogosto nasprotujoče. To ne deluje. Matere potrebujejo nekoga, ki jim prisluhne, jih skuša razumeti in jim pritrditi, da dajejo vse od sebe ter da en sam pravilen način sploh ne obstaja! Če mati podpore ni deležna, dojenje ne steče – vsemu strokovnemu znanju navkljub,« razlaga avtorica.
V Sloveniji se na leto rodi okoli 20.000 dojenčkov in sprva se jih kakšnih 85 odstotkov polno doji brez dodajanja kakršnihkoli drugih tekočin. Ta delež že v prvih tednih prehitro upada, saj mnoge matere zaradi mitov, napačnih nasvetov in pomanjkanja podpore dojenje opustijo. Težav je dolga vrsta. Nosečnico skrbi, ali bo imela dovolj mleka, kako porod vpliva na dojenje in kako dojenje podpirajo porodnišnice. V prvih tednih je največ vprašanj glede pravilnega
pristavljanja, bolečih bradavic, dojenja zaspančkov, urnikov in materine prehrane. Mnoge matere zajame strah pred izgubo mleka, ki je eden glavnih vzrokov za opuščanje dojenja. Težko je tudi, kadar se dojenček krega na dojki ali uprizori dojilno stavko. Matere se soočajo še z dilemami o uvajanju goste hrane in odstavljanju od dojke, alergijah, dojenju ob bolezni otroka ali matere. Nerazumljene so njihove težave z nočnim spanjem. Vse situacije so v knjigi natančno opisane, razlage pa dopolnjene z možnimi ukrepi in življenjskimi primeri.
Knjiga vsebuje antropološko noto, saj znanje črpa predvsem iz antropoloških študij in primerjav med pred-industrijskimi družbami ter sodobno razvito družbo. Avtorica pravi: »Zahodna kultura se je v nekaj stoletjih radikalno spremenila. V dobri veri, da industrija in tehnološki napredek prinašata rešitev za vse, smo zavrgli dragoceno kulturno znanje prednikov in ponekod izgubili stik z biološkimi temelji človeka. Pri dojenju, ki je preplet narave in kulture, je to zelo očitna posledica.« Kot v predgovoru pojasni Alenka Benedik, laktacijska svetovalka IBCLC in svetovalka za dojenje pri La Leche League International, je bilo dojenje v 70. letih na robu izumrtja: »Večina otrok je bila umetno hranjenih in prenos znanja iz roda v rod je bil prekinjen. Medtem ko je bilo dojenje nekdaj samoumevni del javnega življenja, si mora danes ponovno utirati pot.« Mojca Vozel poudarja, da vse ženske vendarle niso izgubile te tisočletne veščine in umetnosti, toda treba jo je obnavljati in spet prenašati od matere do matere. To pa je proces, ki bo potekal še vsaj nekaj generacij.
Tehnični podatki o knjigi: Naslov: Želim dojiti: 100 najpogostejših vprašanj o dojenju in odgovori svetovalke Avtorica: Mojca Vozel

Format: 190 x 250 mm Obseg 352 strani Vezava: mehka (broširano)

Naklada: 1000 izvodov Založil: Zavod Hrast, izobraževanje, svetovanje in založništvo

Datum izida: 23. september 2016 Cena: 30 evrov
Več informacij na telefonski številki: 041 779 134 Elektronska pošta: info@medinmleko.si ali zavod-hrast@telemach.net  Spletna stran: http://knjiga-dojenje.si

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s