Pobeg v raj; Cikel pripovedno-pogovornih doživetij Carmen L. Oven

Tolstojevo leto v Cankarjev dom prinaša cikel pripovedno-pogovornih doživetij.

Genij Leva Nikolajeviča Tolstoja je daleč presegal mojstrstvo jezika in fabule. V misli, besedi in dejanju je ta samosvoji mož prehiteval tudi svoj čas. Bil je posebnež, ki je preizpraševal svoj čas in (do)živel spoznanja, ki bi jim morali slediti tudi danes.

Tako Tolstojevo misel prinašamo v naš čas! Z zgodbo, Tolstojevo zgodbo.

Večer pripovedno-pogovornih doživetij začenjamo z resnično pripovedjo iz Tolstojevega življenja. Ta nas bo neposredno povabila v vsebinsko polje pogovora v nadaljevanju. Pogovorno doživetje bo srečišče teoretskega in praktičnega z vsebinskega področja, skozi katero bomo pluli na posameznem večeru. Na krovu žlahtne besede se bodo srečevali misleci, teoretiki in praktiki. Doživetje bo usmerjala Carmen L. Oven.

Carmen L. Oven je povezovalka in voditeljica različnih dogodkov, avtorica in moderatorka radijskih oddaj in voditeljica nove televizijske oddaje DNK. Pred časom je izdala svoj romaneskni prvenec (Sprehajalka Gospodovega psa), pred izidom je njen drugi roman (Tihotapci miru).

Untitled-1

Prvi dogodek 25. Jan. 19:30 – Alternativni načini razumevanja narave

Untitled-1

Človek, ljubila te bom, ko boš ti, človek, ljubil sebe. Saj le tako boš ti, človek, ljubil tudi mene … Morda je Lev Nikolajevič Tolstoj slišal ta šepet narave, ki ga je klicala in doklicala, da se je obrnil k zemlji. Slišal jo je, ker jo je resnično poslušal. Tudi nekateri med nami poslušajo naravo – tako pozorno, da jo tudi slišijo. S tem prepoznavajo vodila, kako soživeti z naravo, da bi jo doživeli v njeni polni in neponižujoči prepletenosti z vitalnim delom njenega bitja – s človekom. Torej, s samim sabo. Kako nesebično odpirati oči, srce in um, da bi razumeli naravo in od nje – v njej lastnem ritmu – tudi največ imeli?

Gosta: Sanja Lončar in Ira Zorko

Sanja Lončar. Ko jepred dvajsetimi leti redno službo v Vojvodini zamenjala za pot svobodne raziskovalke v Sloveniji, si ni predstavljala, da bo vodja izjemno uspešnega projekta Skupaj za zdravje človeka in narave in urednica revije, ki jo bere sto petdeset tisoč ljudi. Prisluhnila je naravi navznoter, da lahko zdaj svobodno prisluškuje naravi navzven in nam posreduje bistvena sporočila, kako ne le preživeti, pač pa tudi (do)živeti.

Ira Zorko. Arhitekt, predavatelj in pridelovalec po načinu permakulture je kot snovalec alternativnega v mestih in takrat eden od treh v ekipi vstopil v nekdanje politične zapore in vanje kot eden od treh ključnih snovalcev zapisal novo zgodbo. Zgodbo naduspešnega hostla Celica. Moral je razumeti naravo preteklosti, da je lahko ustvaril resničnost sedanjosti. Kot snovalec zelenega v mestih pa glasno opozarja na to, da ne obstaja prostor, v katerem bi razumljena narava lahko škodovala.

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s