IDEOLOGIJE kot nestrukturni mehanizem upravljanja z civilizacijo

Našo civilizacijo se  dejansko upravlja z nestrukturnimi, veliko močnejšimi mehanizmi od strukturnih mehanizmov upravljanja na nivoju države: vlada, parlament, različne ustanove,itd.

Eden od mehanizmov so ideologije, kamor spadajo vse religije, ideološke stranke. Mehanizem vsake ideologije je naslednji: deli in vladaj, deli in obvladuj.

16807487_1340664572623275_3066945131410228594_n

Ideologija ne more delovati, če ne razdeli ljudi na vsaj dva pola, sicer jih ne more obvladovati. Lažje obvladujemo sprte strani. Če pogledamo vse ideološke strukture, so kot dobro uglašen orkester. Vsak igra svoj inštrument, vse je v interesu ideologije.
več TUKAJ

 

Bodo ideologije  postale odveč, ko bomo ljudje postali pravi individuumi, avtentični, katerih notranja volja in vizija bo izraz Resnice, Dobrote in Lepote?

Dokler  bomo zgolj navadna človeška bitja, katerih mišljenje in dejanja poganjajo v glavnem vitalno-čustveni vzgibi in ki še nimajo zadovoljivo razvitih mislenih sposobnosti (pri čemer šola ne pomaga čisto nič več), je bolje, da ideologije ostanejo?

Kajti, če jih odstraniš, kar se danes pravzaprav dogaja, zavlada kaos in celo panika, pa nasilje, kajti vitalno-čustvena narava, ki pa ni ravno usmerjena k plemenitim stvarem v življenju, dobi takorekoč “licence to kill”.

Zato sem mnenja, da se nam obeta razburkana prihodnost in marsikdo bo celo potožil zaradi primanjkovanja ideologij. Ljudje večinoma niso nikakršna razumna bitja, kaj šele razsvetljena, ki bi bila sposobna živeti kolikor toliko urejeno življenje, v miru. Srčno upam, da se motim, a dvomim, da se, glede na svetovno situacijo in obnašanje ljudi.

(Prispevek nastal v sodelovanju z Matejo de Laat Jamnik)

One thought on “IDEOLOGIJE kot nestrukturni mehanizem upravljanja z civilizacijo

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s