Povzetek 9. predavanja v ciklu ODSTIRANJE ZNANJ PREDNIKOV – GEOMANTIJA OD BAJALIČARSTVA DO CELOSTNE EKOLOGIJE

Geomantija povezuje stara znanja prednikov s sedanjim časom, ki se je radikalno spremenil, da ne obstanemo v vmesnem stanju preloma.. Prikazana je bila abeceda temeljnega znanja o življenjskih silah bivanja in izsledki geomantijskih raziskav zatečene geometrije sveta. V perspektivi Evrope in lokalne skupnosti. Moderna civilizacija se je razširila po zemlji do mej možnega izkoriščanja naravnih virov, z akutnimi ekološkimi trendi nevarnega ravnanja do planetarnega doma.

Geomantija je naslednik romanja na svete kraje. ¨Spoznaj samega sebe ¨ je bilo vodilo preročišča prednikov. Naše delo je spoštljivo in potrpežljivo dešifriranje pozabljenih skrivnih znanj prednikov, po poti pričevanja žive dediščine starih verovanj in sedanjih raziskovanj ekosistema .

robi-3

Tovrstno poučevanje je razvoj nazaj ¨k koreninam prapočel narave, ponovnem spoju obdobij prednikov in razvoj naprej v prepoznavanju ogledala planetarne situacije, z medsektorskim združevanjem strok za trajnostni razvoj.

 

Geo-zeleni turizem terja določitev verodostojnih meril in kvalificirane strokovnjake za izvedbo. Geomantične točke so temelj geo-zelenega okoljskega delovanja. Na ta način nas prostor sprejme in mi njega. Matično pomembna so krajinska svetišča. Da se identificira  in zasnuje zaščita njihove funkcije svetega prostora. Brez tega so zeleni programi oropani duhovne dimenzije blagoslova pokrajine.

robi-2

Geomantijska študija identificira bio/energijski tip pokrajine in sisteme življenjske energije v geografskih strukturah narave. Obravnava energijsko markantne potenciale naravne in kulturne dediščine. In pripadajoča blagodejna in zdravilna območja. Z markiranjem energijskih poti se določi izhodiča za zeleno infrastukturo. Odkrivamo energijske sledi starodavnih kultur.

Podana je bila ocena o splošno površnem pristopu obravnave znanj prednikov. Ker je to področje obsežno z več dimenzijami, jih velja obravnavati vsestransko, v preseganju enostranskosti. Poleg tega je pogosta paradigmatska past. Težava nastane, če se ta znanja interpretira z obstoječo uokvirjeno paradigmo. ( Kot je npr. tolmačenje telepatije, ki je ena od metodologij prednikov in praktikanta geomanta. )  Problemov se ne da rešiti s takimi vzvodi kot so nastali. Z znanji je treba ravnati s srcem.

 

Predavanje je služilo kot zaobjem dosedaj izvedenih predavanj, s prevzemanjem okoljske odgovornosti geomantije, za prenos znanja prednikov v praktično uporabo v sedanjosti, s celostno ekologijo.

Po plasteh starih civilizacij, kot je megalitska, je kultura starodavne modrosti geomantije zorela skozi zgodovino več deset tisočih let, vse do obdobja bajaličarstva in sodobne bivalne geobiologije.

Prikazali so se raznoliki primeri iz tradicije, regionalno referenčnih geomantičnih točk svetih krajev za slovenski in evropski prostor, ter primeri dobre prakse nove geomantije.  Predstavila se je stara in nova geomantija. Posveča se spominu Zemlje in aktualni planetarni evoluciji.

Strinjali smo se, da je moderni človek le še par procent povezan z naravo. Potreba po doživljajskemu prebujanu v naravi je očitna. Geomantijsko osveščanje obiskovalcev z okoljsko kakovostjo in poglobljenim doživljanjem narave temelji na odnosih sodelovanja, na občutenju in povezanosti z okoljem. Predstavlja alternativo potrošniškemu konceptu uporabe (in zlorabe) narave. Ponovno integrira vlogo pravzorcev življenja človeka v krajinskih svetiščih narave, v vsej energijski pestrosti ekosistema, katere je moderni človek izpodrinil iz zavesti.

robi-1

Poseben povdarek je bil na vrednotenju geomantijskih standardov za novo ekologijo sedanjega časa : do zelenega turizma, zdravilišč v naravi, urbanizma, zdravega bivanja, kmetovanja, kreativnosti in celostnega projektnega snovanja.

Zapis: Robi Lavin

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s