Povzetek predavanja »Svete točke Savinjske doline – 2. Del« in Raziskovalni pohod KRIŽNA GORA v okviru dogodkov ODSTIRANJE ZNANJ PREDNIKOV

Svete točke Spodnje Savinjske doline – 2.del

Predavatelj:  Matej Gabrielle Dasko

Na tokratnem predavanju so bile podrobneje predstavljene štiri točke Spodnje Savinjske doline ter njihova razmerja z drugimi pomembnimi točkami tega prostora.  Podobno kot v primeru gore Oljke s cerkvijo Sv.Križa in gradu Žovnek  je bilo ugotovljeno, da s sosednjimi pomembnimi točkami prostora tvorijo razmerja nizov (linij) in trojic (pravilni in pravokotni trikotnik). V tem okvirju so bile še posebej izpostavljene tri točke, in sicer grad Komenda, Polzela, Braslovče s cerkvijo Sv. Marije in Prebold s cerkvijo Sv.Pavla.

 

 

Prebold z omenjeno cerkvijo nedvomno predstavlja pomembno točko prostora. V severno steno cerkve, katere zasnova je zelo stara,  je vzidan nagrobnik celjskega škofa Gaudencija iz 6. stoletja. Prebold je tudi pražupnija, kar dodatno priča o veliki starosti cerkve, ki je bila sicer temeljito prenovljena ob koncu 19. stoletja, a je ohranila staro zasnovo.  To je razvidno iz njenih prostorskih in astronomskih orientacij. Na širšem področju se nahajata tudi dva srednjeveška (Žaženberg  in Libenštajn) ter novoveški grad.

Cerkev Sv.Pavla tvori s sosednjimi izjemno veliko število pravilnih in pravokotnih trikotnikov.  In sicer: dva enakostranična trikotnika, 17 x enakokraki trikotnik in 33 x pravokotni trikotnik. 

Ta razmerja so bila utemeljena s podobnimi primeri iz Spodnje Dravske doline, dolino reke Boyne na Irskem z izjemnimi megalitskimi spomeniki (New Grange, Dowth, Knowth…), Salisbury plains (Stonehenge, Silbury hill…) in področjem Glastonbury v Angliji.

Zaključek predavanja je bil posvečen izjemni prazgodovinski dediščini , natančneje, gomilni nekropoli Griže-Sv.Lovrenc (180 gomil) in gradišču na Homu iz starejše železne dobe (9.st.pr.n.št. -6 st.pr.n.št.).

Predstavljeno je bilo tudi posvem novo odkritje v neposredni bližini gradišča, natančneje megaliti. A to je že zgodba, ki bo predstavljena v bližnji prihodnosti.

 

Nekaj utrinkov s pohoda

več TUKAJ

 

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s