Povzetek predavanja: Tajna zgodovina Slovenščine

 Poglavja predavanja


I Izmišljena zgodovina


II Arheološke sledi


III Pisni Viri

  • Geti
  • Konstantin Porfirogene
  • Ciril in Metod

Zemljevidi

IV Pisave

V Jezik

  • Sanskrt
  • Glasovi

 

Bogdan Krištofer Meško je v svojem predavanju »Tajna zgodovina slovenščine« nastopil v dveh  – po vsebini in po naravnanosti – povsem različno predstavljenih sklopih. V prvem je nastopil   angažiran anarhist, v drugim čuteč umetnik.

Angažiran anarhist je zaradi vidne ogorčenosti  precej kaotično – kar je skladno z   oceno o nekonsistentnosti virov – poskakoval po objavljenih  interpretacijah dogajanj v  zgodovini  a  s konsistentno interpretativno ostrino podal jasno sporočilo in poziv: pri odstiranju znanj prednikov moramo najprej odstreti naplavine izmislekov, laži in manipulacij. Meško je tako dodal  tretji steber v tročan   z  nedavnim  ciklom performansov  pod naslovom  »Kdo zdaj tu  laže« (Zupančič, Žižek, Dolar, 2015), in z  UPASANINIM  temeljnim kredom    Vino Versus Veritas (www.upasana.si, 2012); že ta tročan je dovolj za razblinjanje vsakršne iluzije, da bi se lahko pri razumevanju sveta opirali na dosedanje zgodovinjenje in dovolj kot trden nastavek  za proces sistematičnega  odstiranja  zgodovinski h laži in izmislekov, da bi postopoma raz-umevanje razmerij med ljudstvi in ljudstev s pri-rodo, postavili v razumljiv interpretativni okvior.

Čuteči umetnik  je v drugem delu nastopil iz povsem druge drže in iz srca, z iskrenim prefinjenim občutkom za estetiko in globoki  izvir besedotvorja. Nastopil je čuječi iskalec, nav-dušen nad odkrivanjem globoke, arhetipske sporočilnost, smiselnosti in logičnosti   elementov (zvok, zlog, strukture pojmov), ki jih ljudje večinomo doumevajo kot banalne, vsakdanje, samoumevne ali v najboljšem primeru abstraktne. Prav iskrena ponotranjenost  umetnika s prikazom povezav med gradniki besed v sanskrtu in slovenščini je publiko prepričala v relevantnost predstavljenega korpusa. (Marko Hren)

 

Vedski jezik in izvor Slovenščine

Sanskrtsko slovenski slovar

 

Advertisements

One thought on “Povzetek predavanja: Tajna zgodovina Slovenščine

  1. Dejan maj 11, 2017 / 3:09 popoldan

    Odlično in poučno predavanje, priporočam ljudem odprtih glav

    Všeč mi je

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s