Glifosatu – hormonskemu motilcu in najškodljivejšemu rakotvornemu herbicidu Članice EU odobrile petletno podaljšanje dovoljenja

Članice EU so v Bruslju 27.11.2017 dosegle dogovor o ‘spornem’ glifosatu in odobrile petletno podaljšanje dovoljenja za uporabo tega herbicida.
ZA je glasovala tudi Slovenija.

Kaj je Glifosat?

Glifosat je neselektivni herbicid, ki so ga razvili v 70.-tih. Uporablja se za uničevanje plevela, zato se ga uporablja tudi na domačem vrtu ali zelenici. Na leto ga po vsem svetu uporabijo skoraj 500 tisoč ton, najbolj je poznan pod imenom „Roundup“, kot ga to trži vsem poznana multinacionalka Monsanto.

Dr. Seneff in Samsel sta v nedavno objavljeni študiji, ki so jo opravili na MIT, ugotovila, da je glifosat verjetno najškodljivejši herbicid na svetu, saj naj bi bil odgovoren za razvoj mnogih kroničnih bolezni, kot so to Alzheimer, avtizem, Crohnova bolezen, glutenska netoleranca, luknjičavo črevesje in druge. Poleg tega, da je glifosat močan kelator, je tudi antibiotik. Tako kot vsi antibiotiki tudi glifosat nediskriminatorno pobija tako škodljive kot tudi koristne bakterije v prsti in tudi v človekovem črevesju. Še huje pa je dejstvo, da antibiotik v tem herbicidu zelo uspešno pobija človeku koristne bakterije, kar povzroča razrast škodljivih in posledično pride do porušenega ravnovesja v črevesni mikroflori, škodljive bakterije pa pričnejo proizvajati toksine, kar povzroča črevesno vnetje. Ko se enkrat v črevesju pričnejo odvijati taki procesi, se odpre pot do razvoja kroničnih bolezni. Vir TUKAJ

Vemo za zdravstvene posledice herbicida iz Rač?

“Izkušnje v Argentini namreč kažejo, da so ljudje v bližini površin, kjer se uporablja glifosat, zbolevali za rakom. Otroci pa so se rodili s poškodovano lobanjo, z več prsti, brez anusa, brez čeljusti in z deformiranimi ledvicami.”

Leta 2013 je nevladna organizacija Friends of the Earth zbrala vzorce urina iz osemnajstih držav Evropske unije. Ugotovili so, da ima skupaj povprečno 44 odstotkov vseh ljudi v telesu glifosat. To potrjuje tudi nemška raziskava iz leta 2014, ki ugotavlja prisotnost glifosata tako v notranjih organih in urinu živali kot v urinu ljudi, kar je alarmantno že pri najmanjših količinah. S poudarkom, da so kronično bolne osebe imele več glifosata v urinu. Nevladna organizacija Moms of America prav tako navaja skrb vzbujajoče podatke iz leta 2014, da ima večina žensk, ki so se odzvale na njihovo testiranje, v mleku, urinu in krvi prisoten glifosat.

 

Marko Kek , Podpredsednik Ajde Vrzdenec, je na podaljšanje dovoljenja tako zapisal.

Dragi prijatelji
Po sprejemu podaljšanja dovoljenja je evropski komisar za zdravje in varno hrano Vytenis Andriukaitis dejal:  “… glasovanje kaže, da s skupno voljo in prizadevanjem lahko delimo in sprejmemo skupno odgovornost v procesu odločanja”.
Ali si lahko zamislite še kaj bolj ciničnega in hkrati prazno-votlega ?
Naša vlada se sicer ‘zavzema’, za čimprejšnjo prepoved glifosata. A bolj s figo v žepu in deklarativno kot zares in odločno.

Usklajeno stališče treh pristojnih slovenskih ministrstev (okolje, zdravje, kmetijstvo) je, da “je herbicid glifosat treba prepovedati, ob prehodnem obdobju od treh do petih let za kmetijstvo, da se prilagodi novim razmeram”.
 
Sliši se skoraj neverjetno, da se ministrstvi za ZDRAVJE in OKOLJE strinjata s kmetijskim glede nadaljnje uporabe strupa v kmetijstvu, a tako žal je.
 
Kakšnim ‘novim razmeram’ pa naj se kmetijstvo prilagodi v 3 do 5 letih, če se v 40 letih, odkar se uporablja glifosat, ni uspelo in se je poraba RoudUp-a in drugih na bazi glifosata izdelanih ‘učinkovitih herbicidov’ le povečevala ? Morda z postopnim uvajanjem drugih FFS namesto glifosata ?
 
Naša vlada je očitno mnenja, da je bolj sprejemljiv rak pri ljudeh kot pa plevel na kmetijskih površinah.
 
Kmetijski minister že sedaj svari: “Edina prava pot je pridelava hrane brez kemije, a potem bo hrana dražja”. 
Res ? Kaj ne vidi širšega konteksta ? Ali mu ministrica za zdravje ne more prišepniti, koliko stane zdravljenje enega samega rakavega bolnika, ko zagrozi, da bo krompir brez glifosata dražji ?
 
In še zdaleč ne gre le za kmetijsko rabo tega strupa. 
 
Skoraj vsa slovenska mesta (izjema so Ljubljana, Celje, Koper in Velenje) uporabljajo za zatiranje plevela, kot pravijo uničevanju tudi mnogih zdravilnih rastlin, ki rastejo na nepravem mestu, sredstva na bazi glifosata.
 
Celo Maribor, ki mu poveljuje dr. Andrej Fištravec ! Sam o sebi pravi, da je “aktiven član društva in slovenske zveze za biološko dinamično gospodarjenje, waldorfskega in antropozofskega gibanja …
Kako verodostojno bo še lahko predaval o Steinerjevih Spoznanjih višjih svetov, če pogrne na celi črti že na trdnih mariborskih tleh, zastrupljenih z glifosatom ?
Lani so ga samo v mestnem središču porabili 43 litrov, letos 30 !
Strastna pristaša glifosata pa sta tudi DARS in Slovenske železnice. Slednje so samo v prvi polovici letošnjega leta dobesedno zlile na ‘svojih progah’ neverjetnih 7.000 litrov glifosata. Sedem tisoč litrov !
Kaj lahko naredimo ?
Ponovno dvignimo glas. Še bolj odločno. In zahtevajmo od vlade, ki očitno postaja vse manj naša, hitre in učinkovite ukrepe. Od županov, ki so nam bliže, enako.
Prav nič jim ne prepoveduje, da ne dovolijo več uporabe glifosata na kmetijskih površinah.
Da gre tudi brez glifosata, dokazuje vse več ekoloških in biodinamičnih kmetij in ozaveščenih posameznikov. Dokazujejo tisoči hektarov še vedno živih ali ponovno oživljenih kmetijskih površin, na katerih raste ne samo neoporečna ampak tudi dokazano zdrava hrana.
Namesto subvencij za nabava strupenih herbicidov naj se kmetom subvencionira izobraževanje iz ekoloških in biodinamičnih znanj.
‘Naša’ Meta Vrhunc vedno znova opozarja: “Poklicani smo, da delamo dobro. In preprečujemo slabo. Kdor ve in ne stori ničesar, je enako odgovoren kot tisti, ki počne grdobije.”
Opomba: povzeto zgolj po spominu.
 
Za konkretne korake in predloge bom zelo hvaležen. Prosim za pomoč predvsem tiste, ki ste že sodelovali pri takih pobudah ali sodelujete s sorodnimi organizacijami.
P.S.
Če je kateri od napisanih podatkov napačen ali zastarel, prosim za korekcijo.
Sneženi pozdrav iz Logatca.
Marko Kek
Podpredsednik Ajde Vrzdenec

Minister Židan odgovarja

Fotografija profila osebe Dejan Židan

Dobil sem nekaj prošenj, da objavim mnenje glede uporabe kemije v kmetijstvu in tudi glede glifosata (v nadaljevanju). Naslednji teden pa bo na ministrstvu tudi tiskovna konferenca, kjer bo predstavljen akcijski plan zmanjševanja uporabe FFS.

Glede na široko razpravo, ki se odvija na nivoju Skupnosti, kot tudi v Sloveniji, glede ponovne odobritve glifostata, je Vlada RS dne 7.11.2017 sprejela sklep št. 34300-1/2017/3, da se zavzema za prepoved uporabe glifosata, pri čemer naj se zagotovi ustrezno prilagoditveno obdobje za kmetijstvo, ki je omejeno na največ 5 let. To pomeni, da se Slovenija zavzema za prepoved rabe glifosata na vseh nekmetijskih zemljiščih (takoj), v kmetijstvu (le ta predstavlja manjši del uporabe glifosata), pa se predvideva kratko prehodno obdobje za prilagoditev novo nastalim razmeram, ki pa ne sme biti daljše od 5 let. V tem času uvedejo ustrezne alternative rabi glifosata v kmetijstvu.
Glede na sprejeti sklep Vlade RS, je Slovenija podprla predlog uredbe, saj obdobje petih let razume kot obdobje, v katerem se mora kmetijstvo pripraviti na popolno prepoved uporabe te aktivne substance.

Stališče Vlade RS je za resorno ministrstvo pomembno še zaradi sledečega; da se je Vlada opredelila za zmanjšanje vseh FFS v kmetijski proizvodnji. Glede na navedeno, ministrstvo pripravlja nabor ukrepov v okviru Nacionalnega akcijskega plana za zmanjšanje uporabe FFS, ki bo povzelo in sledilo opredelitvi Vlade RS. Stališče Vlade je bilo tudi večkrat javno predstavljeno s strani ministra, ki se je jasno zavez za zmanjšanje kemije pri kmetijski proizvodnji. Predlog predvideva sledeče ukrepe:
– Prepoved rabe herbicidov na vseh javnih površinah,
– Omejevanje dostopnosti do FFS za neprofesionalne uporabnike,
– Oprostitev vseh pristojbin za FFS, ki so dovoljena v ekološkem kmetijstvu z namenom spodbujanja okolju in zdravju sprejemljivejših FFS,
– Vlaganje v razvoj alternativnih metod zatiranja škodljivih organizmov,
– Zagotavljanja vseh informacij uporabnikov pri izvajanju integriranega varstva rastlin s poudarkom na zmanjšanje zahtev za kemično varstvo rastlin in,
– Reorganizacija sistema strokovnega ocenjevanja FFS z namenom učinkovitejše in hitrejše odzivnosti pri varstvu rastlin.
Vse aktivnosti v zvezi s tem bo ministrstvo predstavilo na tiskovni konferenci v začetku decembra. Predstavitev bo hkrati tudi začetek javne razprave o prihodnji rabi FFS v prihodnje.

Pravice do zdravega okolja so zapisane v naši ustavi Republike Slovenije, vendar  le redko kdaj, če sploh, o kršenju razpravlja ustavno sodišče.

71. člen
(varstvo zemljišč)

Zakon določa zaradi smotrnega izkoriščanja posebne pogoje za uporabo zemljišč.
Zakon določa posebno varstvo kmetijskih zemljišč.

Država skrbi za gospodarski, kulturni in socialni napredek prebivalstva na gorskih in hribovitih območjih.

72. člen
zdravo življenjsko okolje)

Vsakdo ima v skladu z zakonom pravico do zdravega življenjskega okolja.

Država skrbi za zdravo življenjsko okolje. V ta namen zakon določa pogoje in načine za opravljanje gospodarskih in drugih dejavnosti.

Zakon določa, ob katerih pogojih in v kakšnem obsegu je povzročitelj škode v življenjskem okolju dolžan poravnati škodo. Varstvo živali pred mučenjem ureja zakon.

 

Dodatno

“Glifosat je MANJ toksičen kot namizna sol”

HERBICID GLYPHOSAT, AKTIVNA SNOV V ROUNDAP-U NAJDEN V 77% VZORCEV DEŽJA

GSO hrana in igranje rulete z našim zdravjem

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s