Izvori civilizacije skozi oči znanosti in zagovornikov alternativnih teorij

POVZETEK:
💣🗿💥
So alternativni pogledi na zgodovino različnih priljubljenih avtorjev kot sta Erich von Däniken ali Graham Hancock le nevarna psevdoznanost, ki izkrivlja naše predstave o preteklosti, ter hkrati odvrača pozornost od prave znanosti, ali pa gre za pionirska odkritja oz. pravilne reinpretacije zgodovinskega materiala, ki bodo nekoč na novo spisale zgodbo izvorov človeške civilizacije?

KONTEKST:
Predavanje je nadaljevanje predavanja z naslovom Pozabljena megalitska civilizacija, ki ga je avtor pred nekaj leti predaval na številnih lokacijah po Sloveniji. Predavanje je med drugim predstavilo najstarejše do sedaj znano megalitsko svetišče Göbekli Tepe v Turčiji datirano na 9.500 pr. n. št. ter manj znane primere megalitskih gradenj po svetu (v Koreji, ZDA, Indiji …)

OPIS VSEBINE:
V tokratnem bogato ilustriranem predavanju pa, v luči škandala v zvezi z Netflixovo dokumentarno serijo Ancient Apocalipse (Starodavna apokalipsa) Grahama Hancocka, avtor razmišlja o naslednjih vprašanjih:

💥Ali naj ima alternativna zgodovina človeške civilizacija in njeni zagovorniki svoje mesto v javnem diskurzu?

💥Ali so teorije alternativnih avtorjev le psevdoznanost, ki zavaja ljudi, izkrivlja naše predstave o preteklosti?

💥Ali je priljubljenost teh teorij le znak porasta nejevere v znanost ali nemara znak nezaupanja tradicionalnim znanstvenim inštitucijam?

💥Ali so te teorije le “zabava” ali pa lahko v teh teorijah najdemo kaj resničnega in
ali so nekateri alternativni avtorji z nekaterimi svojimi tezami vendarle morda celo na pravi poti, ki nas bo pripeljala do trenutka, ko bo potrebno povsem na novo spisati zgodovino izvorov človeške civilizacije.

Osrednji del predavanja bo namenjen predstavitvi in ovrednotenju najnovejših alternativnih teorij na področju izvorov civilizacije:

💡Koliko je vredna novejša teorija, ki lokacijo ATLANTIDE postavlja na mesto geološke strukture Richad v Mavretaniji, imenovane “Oko Sahare”?

💡 Kaj pa teorija o Atlantidi sredi Atlantskega oceana, je bila resnično že davno in dokončno ovržena?

💡 Prevetritev hipoteze o “civilizatorjih” ki naj bi po zgodbah in mitih številnih kultur po svetu “prinesli civilizacijo”. So poleg hipoteze o “starodavnih nezemljanih” na voljo še druge bolj prepričljive možnosti?
Kaj lahko tehtnega rečemo o velikanih, ki jih omenja krščanska biblija in številne druge tradicije po svetu?

☄️🌏 Zaključek predavanja sestoji iz predstavitve scenarija dogodkov neposredno pred gradnjo svetišča Gobekli Tepe skozi prizmo vedno bolj uveljavljene teorije, da se je zadnja ledena doba končala s padcem kometa na Zemljo, ki je povzročil globalno katastrofo in posledično izumrtje ledenodobne megafavne. Ali se je ravno ta globalna katastrofa zapisala tudi v človeški kolektivni spomin kot travmatični “vesoljni potop” in ali je morda celo izbrisala napredno človeško civilizacijo. Se lahko kaj takega pripeti tudi nam?

O AVTORJU
👤 Mag. Luka Mancini je neodvisni raziskovalec, ki pokriva široko paleto tematik na MEJAH ZNANOSTI, ki ga zanimajo predvsem zato ker se ravno tam na obrobju dogajajo najbolj zanimive, prelomne stvari. Več o njegovih predavanjih si lahko preberete na njegovi spletni strani Vesolje v očesu.

PREDAVANJE BO BREZPLAČNO.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s