ODSTIRANJA ZNANJ PREDNIKOV; 2. Ciklus predavanj

S ponosom, navdušenjem in hvaležnostjo objavljam napovednik za drugi ciklus predavanj ODSTIRANJA ZNANJ PREDNIKOV

V pričakovanju izjemnih druženj  zaenkrat Hvala vsem za dosedanje  sodelovanje

ODSTIRANJA ZNANJ PREDNIKOV

Do pred dvesto leti so namreč naši predniki svojo hrano, žita in vso zelenjavo, pa tudi semena za ponovne posevke pridelovali sami. Človek je bil neke vrste sodelavec narave, ki je kulturne rastline, v sodelovanju z duhovnim svetom in kozmosom, ustvarjal iz divje rastočih rastlin

“Civiliziran” človek pa se ne želi prilagoditi okolju pač pa si je okolje prilagodil zase. Zgradil je mesta, ceste, avtomobile, stroje in napeljal elektriko za delovanje naprav. Ni se pa znal ustaviti.
Bolj kot je izboljšal okolico, da bi si izboljšal življenje bolj zakompliciranega je naredil. Danes so njegovi otroci prisiljeni hodit v šolo 10-15 let, se učiti kako preživeti v tem zakompliciranem in nevarnem okolju. Medtem pa je zapuščino Prednikov stlačil pod “primitivizem” in “poganstvo”, in jo zaradi podcenjevanja Prednikov razdaja.
Kot družba, razvita družba v 20. stoletju,  smo namreč izgubili del dragocenega znanja prednikov,  skoraj povsem smo namreč zavrgli dragoceno znanje prednikov.

Izziv in namen ciklusa predavanj z imenom ODSTIRANJA ZNANJ PREDNIKOV

Aktualna znanja prednikov vpeti kot vrednost za danes in jutri, najti način, da nam  izjemni artefakti, nepojmljive arheološke najdbe, izročila in vedenja  pomagajo osmisliti vsakdanjik ter spodbudijo k opolnomočenju slehernika za skupno vizijo in tudi konkretno ravnanja po njej.
Geomantija  kot veda celostne  ekologije in umetnost ustvarjanja harmoničnega okolja nas danes znova uči, kako živeti v skladu z okoljem, kako graditi v skladu z vitalnimi počeli krajine ter kako razvijati občutljivost za Zemljo in naravo.

Geomantijo smo tako  tudi prepoznali kot orodje do te skupne vizije, potrdili smo jo kot osrednji smisel in namen ter podlago predavanj , sedanjih ter prihodnjih projektov.

Odstiranja_plakat_2ciklusBkomenda(1)

 

 

NAPOVEDNIK drugega ciklusa predavanj ODSTIRANJA ZNANJ PREDNIKOV

1.

Naslov predavanja SVETE TOČKE SAVINJSKE DOLINE+ POHOD PO TOČKAH

16998806_1475746302458984_8540474262985592442_nDne 5.3.2017 ob  13.00

Matej Dasko

Opis predavanja

Sleherna krajina ima določene naravne danosti, ki že od nekdaj predstavljajo točke posebnega pomena. Kvaliteto določene točke posredno razkrivajo materialne sledi različnih kultur, zgodbe, ime, pisni viri in njena energija. V naštetem najdemo odgovor na vprašanje, zakaj so jih naši predniki izbrali in zakaj jih obiskujemo še danes. Za povrh je položaj sleherne točke v premišljenih geometrijskih razmerjih.

Na predavanju bodo predstavljene najpomembnejše točke Savinjske doline: Križna gora, križišče v pravem pomenu besede s prostorsko in astronomsko orientirano cerkvijo; grad»Pozdravni kamen« na križišču poti; grad »Savinjek«s prastarimi skrivnostmi in stara cerkev -utrdba v Braslovčah; in nekatere druga posebna mesta od prazgodovine naprej. Nadalje, predstavljene vam bodo presenetljive geometrijske pravilnosti v razporeditvi teh točk po Savinjski dolini. Slednje razkriva premišljeno postavitev v trojice, ki Savinjsko dolino ovijajo v očem nevidno mrežo…

Teme predavanja:

– sveta geometrija in zmajeve črte

– Gora Oljka; Žovnek, Braslovče; Komenda, Legijski tabor Ločica; Letuš; Šmartno ob Paki,

Prebold, Huda peč…

– astronomske in prostorske orientacije arhitekture

– sveta geometrija in zmajeve črte

– točke moči in svete točke v Savinjski dolini (Gora Oljka; Žovnek, Braslovče; Komenda,

Legijski tabor Ločica; Letuš; Šmartno ob Paki, Prebold, Huda peč…)

– geometrijska razmerja med točkami

O predavatelju

 mag. Matej Gabrielle Dasko (TUR(M)ISTIKA) je raziskovalec pradavnih kultur , med drugim odkritelj megalitov Hudičeve skale in multiperiodne naselbine na Donački gori.

2.

Naslov predavanja ALI JE GEOMETRIJA LAHKO SVETA?

17191122_1482845805082367_2751496709215396799_nDne 12.3.2017 ob 17.30 uri

Luka Mancini

Opis in namen predavanja

Namen predavanja je uvod v teorijo in prakso svete geometrije. Geometrično znanje je del človeške izkušnje že vse od časov graditeljev prvih templjev in mest. Stare civilizacije so spoznavale, da sta geometrija in matematika najbolj primerna jezika s katerim lahko opisujemo naravo našega sveta. Sveta geometrija je metafora vesoljnega reda, je pogled na svet v katerem številom in proporcom pripisujemo poseben pomen. Hkrati je sveta geometrija disciplina meditativnega risanja geometričnih risb s katerim poustvarjamo zakone stvarstva in življenja. V predavanju bomo s številnimi primeri odgovarjali na bistveno vprašanje: je struktura vesolja geometrična? Skozi štiri praktične vaje bomo v animiranih projekcijah opazovali izbrane osnovne principe, oblike in simbole svete geometrije:

  • krog kot potencial in diada kot generator vseh ostalih oblik

  • iz kroga do petkotnika

  • konstrukcija rože življenja in nekateri njeni pomeni

  • metatronova kocka in platonova telesa

  • razmerje zlatega reza in Fibonaccijeva spirala

  • geometrija cveta

O predavatelju

Luka Mancini, magister oblikovanja, avtor številnih vidnih sporočil, med drugim tudi podobe logotipov Radia Slovenija bo tokrat predaval o temi s področja, ki ga je intenzivno spoznaval že v času študija na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Oblikotvorna počela našega univerzuma lahko izrazimo v abstraktni obliki skozi geometrijske like in proporce. Čeprav v sodobni umetnosti ni v ospredju zavesten fokus na “posebna” razmerja in kanone lepote, pa je bilo povsem drugače v preteklih obdobjih, ko so klasični umetniki, arhitekti in slikarski mojstri s pomočjo geometrije gradili svoje kompozicije. Avtor je te principe uporabil tudi v nekaterih svojih vizualnih komunikacijah npr. v knjižni zbirki 12 – umetnost prihodnosti (2012), kjer je grafike gradil na geometrijah števila 12.

3.

Naslov predavanja: Samozdravljenje prek stika z energijo Zemlje

17264588_1491570817543199_219534044873178759_nDne  19.3.2017 ob 17.30 uri

Marjan Kogelnik

Zemlja je živ organizem zato iz pretrgane vezi s pristnostjo do Zemlje posledično izhajajo vse vrste naših težav, njih brezplodnih poskusov reševanja in problemov naše civilizacije.
Naša uglasitev z Zemljo pa je v funkciji preživetja in pomenu življenja samega, spremljajo jo seveda samoozdravitveni procesi vseh ravni.

 

4.

Naslov Predavanja: Mitološki pomen imen, krajev, hribov

17458035_1606049156079574_1352561555809285149_nDne 26 .3.2017 ob 17.30 uri

Matjaž Anžur

Podrobneje o temi:

“Kdor ne pozna svoje preteklosti; kdor ne ve od kod prihaja, ne ve kdo je in kam potuje… ne pozna svoje identitete in če ne pozna svoje identitete, je izgubljen v času in prostoru…“

Šele ko človek doživi določeno vrsto let, je sam izkustveno sposoben dojemati spremenljivost zgodovine in njen tok. Se še spomnite v kakšne ideale smo verjeli kot otroci socializma in kakšne ideale nam vsakodnevno vlivajo v glavo po osamosvojitvi.

Zgodovina je mehanizem za upravljanje naše civilizacije

O PREDAVATELJU
Matjaž Anžur je neodvisni zgodovinar, ki se je pri svojem delu posvetil prevsem najstarejši narodovi zgodovini. Njegova tehnika proučevanja temelji na interdisciplinarni zgodovinski simulacijski ponovitvi. Niso pa mu tuja niti mistična znanja, ki se jih poslužuje in jih enakovredno tretira s klasičnimi znanji.

 

5.

Naslov predavanja SVETE TOČKE SAVINJSKE DOLINE II.del + POHOD PO TOČKAH

Odstiranja_2_FB_naslovnica_DASKO2Dne 2.4.2017 ob 17.30

Matej Dasko

Opis predavanja

Sleherna krajina ima določene naravne danosti, ki že od nekdaj predstavljajo točke posebnegapomena. Kvaliteto določene točke posredno razkrivajo materialne sledi različnih kultur, zgodbe, ime, pisni viri in njena energija. V naštetem najdemo odgovor na vprašanje, zakaj so jih naši predniki izbrali in zakaj jih obiskujemo še danes. Za povrh je položaj sleherne točke v premišljenih geometrijskih razmerjih. Na predavanju bodo predstavljene najpomembnejše točke Savinjske doline: Križna gora, križišče v pravem pomenu besede s prostorsko in astronomsko orientirano cerkvijo; grad»Pozdravni kamen« na križišču poti; grad »Savinjek«s prastarimi skrivnostmi in stara cerkev – utrdba v Braslovčah; in nekatere druga posebna mesta od prazgodovine naprej. Nadalje, predstavljene vam bodo presenetljive geometrijske pravilnosti v razporeditvi teh točk po Savinjski dolini. Slednje razkriva premišljeno postavitev v trojice, ki Savinjsko dolino ovijajo v očem nevidno mrežo…

Teme predavanja:

  •  sveta geometrija in zmajeve črte
  • Gora Oljka; Žovnek, Braslovče; Komenda, Legijski tabor Ločica; Letuš; Šmartno ob Paki,
  • Prebold, Huda peč…
  •  astronomske in prostorske orientacije arhitekture
  • sveta geometrija in zmajeve črte
  • točke moči in svete točke v Savinjski dolini (Gora Oljka; Žovnek, Braslovče; Komenda,
  • Legijski tabor Ločica; Letuš; Šmartno ob Paki, Prebold, Huda peč…)
  • geometrijska razmerja med točkami

6.

Naslov predavanja: USODA TRADICIJE NA SLOVENSKEM OB KONCU 2. TISOČLETJA IN DANES

17800112_1627711083913381_2105059168082395800_nDne 9.4.2017 ob 17.30 uri

Ira Zorko

Vsebina predavanja
Kaj je arhitektura? Kaj je prostor? Kaj je čas? Kako se skozi arhitekturo dob kaže razvoj človeške misli in zavesti? Usoda tradicije ob koncu drugega tisočletja na slovenskem in danes. Pouk arhitekta Plečnika. Kako napredovati? Dotaknili se bomo uvodnih vprašanj in si z razmišljanjem o njih poskušali odgovoriti na zadnje.

7.

Naslov predavanja O SAKRALNIH RAZSEŽNOSTIH ŽIVLJENJA

Odstiranja_2_letak_POGACNIK(1)Dne 16.4.2017 ob 17.30 uri

Marko Pogačnik

Vsebina predavanja

Lani je izšla dokumentacija o starovercih Soške doline. Predstavil bom staroverski odnos do svetosti življenja in se vprašal, kaj nam je vrednega prineslo krščanstvo. Ali se oba različna pristopa k svetosti življenja lahko dopolnjujeta? Vprašanje je, kako se da ob norosti sodobnega sveta uresničevati svetost življenja.

O predavatelju

Marko Pogačnik je rojen v Kranju 1944, živi v Šempasu na Vipavskem. V letih 1965-71 deluje v okviru gibanja in skupine OHO. Dela in uči na področju celostne ekologije in geokulture. Razvil je litopunkturo – umetnost akupunkture pokrajin in mest. Knjige v slovenščini: Draga Zemlja, kako ti gre, Moč Zemlje in Kristusova navzočnost, Skrivno življenje Zemlje, Vesolje človeškega telesa. Vodi projekte v okviru Društva za sožitje človeka, narave in prostora VITAAA iz Ljubljane. Oblikoval je grb Republike Slovenije.

8.

Naslov predavanja SNOVANJE EKOLOGIJE ŽIVLJENJA

Dne 23.4.2017 ob 17.30 uri

Karin Lavin

Vsebina predavanja

Včasih so se ljudje prepoznali kot del kozmosa, ki je izpolnjen z življenjsko silo in ne ločeni in izgubljeni v brezkrajni praznini kot vesolje razumemo danes. S posvečanjem pozornosti cikličnim spremembam v naravi so razbirali svojo vpetost v njih. V naravi in pri človeku lahko odkrijemo veliko ritmov, ki odražajo našo vpetost v razsežnosti Zemlje in Kozmosa, našo prepletenost in povezanost z vsem.

V naravi je veliko drevesnih vrst in ta izjemna bitja narave oblikujejo naše okolje, ko tvorijo gozd, sadovnjak, park ali mogočno stojijo sredi travnika kot osamelci. Z njimi lahko tudi komuniciramo. Drevo je hkrati eden najpomembnejših simbolov in arhetipov.

Človekova ustvarjalnost je v vseh obdobjih zaznamovala okolje. Ustvarjalni potencial posameznika pomeni nenehen vir navdiha in sprememb. Z izražanjem osebnih potencialov in poklicanosti prispevamo k bogatenju skupnosti.

Teme predavanja

  • Kraljestvo rastlin, mineralov in živali.
  • Vloga rastlin in komunikacija z drevesi.
  • Človek – mikro in makrokozmos.
  • Pomen oblik.
  • Kako kreativno odgovoriti na izzive sodobnega časa.
  • Pomen individualnosti in skupnosti.
  • Odgovornost do pokrajine.

O predavatelju

Karin Lavin, akad. slikarka se kot samostojna ustvarjalka land-arta že dve desetletji posveča raziskovanju  globljih  potencialov  pokrajine. Razvija metode celostnega poučevanja skozi dediščino za otroke in odrasle, ki udeležencem omogočajo ustvarjalno udejstvovanje in subtilno doživljanje krajine. S programom senzibilizacije za učitelje in vzgojitelje vnaša v šolski sistem holistično obravnavo človeka in prostora, razvoj notranjih čutil in intuitivnega mišljenja.

V umetniškem delu izraža arhetipe prostora v različnih nalogah prostorskih ureditev, grafičnega in industrijskega oblikovanja, poslikav prostorov in razstav v obliki instalacij iz naravnih materialov.

V različnih projektih skupaj z možem Robijem Lavinom ob sodelovanju domačinov razvija avtentične oblike zelenega geomantičnega turizma v skrbi za vrednotenje in ohranjanje prvobitnosti okolja ter vzpostavljanje aktivne in odgovorne družbe. Z Zavodom za celostni razvoj Anima Mundi sodelujeta v različnih lokalnih in nacionalnih pobudah.

9.

Naslov predavanja GEOMANTIJA ZA ZDRAVJE OKOLJA IN ČLOVEKA

Dne 30.4.2017 ob 17.30

Robi Lavin

Vsebina predavanja

Geomantija povezuje stara znanja prednikov s sedanjim časom, ki se je radikalno spremenil, da ne obstanemo v vmesnem stanju preloma. Indikativna znamenja navzoče prelomnice so pred nami.  Imperativ globalnih sprememb nas opozarja na nujnost po korenitih spremembah v odnosu do okolja, kot najbrž še nikoli doslej v zgodovini človeštva. Da ohranimo korenine sobivanja na Zemlji, v iskanju lastne in skupne poti do zdravja.

Naša civilizacija se je razširila po zemlji do mej možnega izkoriščanja naravnih virov. Soočamo se z akutnimi ekološkimi trendi nevarnega ravnanja do planetarnega doma. Nadaljuje se uničevanje naravnega okolja, z biološkimi motnjami ekosistemov, s slabšanjem bivalnih pogojev, s sodobnimi bolezenskimi simptomi človeka, v nezadostni bio/energijski učinkovitosti bivališča . Potrebujemo osebno in bivalno ekologijo. Odnos s sabo in svojim domom je temeljna matrica.

Na civilizacijskem razpotju se odkriva evolucijo nove  ekologije, ki je pravzaprav naslednik starodavnih znanj prednikov.  Po tradiciji geomantija pripada praspominu skupnosti. Sedaj poznana kot holistična ekologija okolja. Planet, dom, pokrajino, podjetje in kmetijo obravnava kot živ organizem. Posveča se zdravljenju ekoloških problemov, reševanju bivalnih bolezni domovanja in sonaravnemu načrtovanju. Holistično pojmovanje zdravja je celovito. Varstvo okolja in ohranjanje narave so temelji zelenega trajnostnega razvoja. S tem predavanjem bomo poskušali primerno integrirati preteklost in prihodnost, za sedanje izzive, v skrbi za zdravje okolja in človeka.

O predavatelju
Robi Lavin se z geomantijo poklicno ukvarja od leta 1999. Z geomantijskim raziskovanjem, pregledi zdravja bivalnih in delovnih prostorov, okoljskim načrtovanjem, zdravljenjem prostora, holističnim svetovanjem, razvojnim mentorstvom, izobraževanji in vodenjem zelenih projektov : v urbanizmu, turizmu, arhitekturi, naravni in kulturni dediščini, poslovnem okolju, družinskih hišah, ekologiji in inovativnih projektih za zdravje. Na podlagi priznane inovacije GZS 2010 ( Gospodarska zbornica Slovenije ), uvaja holistično metodologijo sinteze prostora in ljudi. V Sloveniiji je uresničil prvi geomantijski OPPN ( Občinski prostorski podrobni načrt ). Poleg vzorčnega modela celostnega okoljskega projektiranja, s sodelavci uvaja nov turistični geomantijski certifikat v mednarodnem merilu, ki bazira na zdravju okolja in varovanju svetih krajev. Robi odkriva energijske sledi starodavnih kultur in proučuje aktualne planetarne spremembe v ekosistemih okolja. Se aktivno ukvarja s športom. Z ženo Karin vodi Zavod za celostni razvoj Anima Mundi. Sta soustvarjalca Državljanjske pobude Integralna zelena Slovenija. Z integralnim pristopom do večdimenzionalnosti biosfere Zemlje, deluje inovativno napram projektom za trajnostni razvoj, na temeljih znanja prednikov.
Več info TUKAJ

2 thoughts on “ODSTIRANJA ZNANJ PREDNIKOV; 2. Ciklus predavanj

Komentiraj